Politici věděli, že zakázka byla zkorumpovaná. A nevadilo jim to

05.11.2010 8:14

Ač politici v roce 2006 věděli o podivném zákulisí zakázky na dodávku automobilů, nic proti tomu neudělali. Případ znovu šetří policie.

Politici věděli, že zakázka byla zkorumpovaná. A nevadilo jim to

Miliardovou zakázku armády provází manipulace a zřejmě i korupční jednání. Provize z ní zřejmě mají minimálně lobbisté, o čemž věděli i vrcholní politici, kteří o ní vyjednávali. I přesto jí nezabránili. O případu informuje páteční Mladá fronta Dnes.

Již v roce 2006 se podle ní sešli na uzavřeném jednání tehdejší šéf obrany Jiří Šedivý, jeho náměstek Martin Barták a šéf vojenské tajné služby Miroslav Krejčík.

Zakázka v soukromé režii

Právě ten prý druhé jmenované informoval, že jeden z podnikatelů, Pavel Stoška, celou zakázku na obchod mezi ministerstvem a Tatrou Kopřivnice režíruje.

„O našich jištěních jsme informovali policii a všechny ministry. Kromě paní Parkanové, ta o naše informace nestála," řekl deníku Krejčík.

I přes jeho zjištění pár týdnů poté právě Šedivý smlouvu s Tatrou podepsal. Byl prý pod velkým tlakem - ze strany politiků i podřízených. „Okamžitě jsem se tázal, zdali s tím lze něco uděla. Bylo mi řečeno, že ta věc byla předána policii," hájil se v listu.

Případ šel k ledu

Fakt, že došlo v zakázce k manipulaci, je jasný ale právě i z policejních odposlechů, i přesto byl pro nedostatek důkazů odložen. Potrestán tak byl pouze jediný muže - paradoxně právě Krejčík. Toho totiž měsíc po nástupu do funkce ministryně obrany odvolala právě Vlasta Parkanová.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ústy svého šéfa Roberta Šlachty deníku ale nyní potvrdil, že na základě jeho upozornění případ projedná znovu.

Více čtěte:

Bublan: Barták může ovlivnit koncepci vyšetřování Pandurů 
Gripeny by měly armádě zůstat i po roce 2015

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Odstěhujte se.“ Vzkaz pro Vášáryovou poté, co Xavera málem ušlapal internet

10:05 „Odstěhujte se.“ Vzkaz pro Vášáryovou poté, co Xavera málem ušlapal internet

Kdo rozdmýchal nenávist ve společnosti, která nakonec vedla k atentátu na Roberta Fica? Moderátor a …