Klasnová: Politologové jsou teoretici. Z koalice neutečeme

05.11.2010 13:47

Věci veřejné zazářily ve sněmovních volbách, ale v říjnu u voličů propadly. Místopředsedkyně strany Klasnová nebere vážně doporučení politologů o odchodu z vlády, naopak v rozhovoru pro týdeník Instinkt uvádí, že voliči by jim neodpustili útěk.

Klasnová: Politologové jsou teoretici. Z koalice neutečeme

Ani myšlenky na odchod své strany z vládní koalice, jak doporučují někteří politologové, nemá místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová. „Politologové jsou jenom teoretici. My jsme se rozhodli stát se součástí koalice a já si nedovedu představit, že bychom se v tuto chvíli stáhli a utíkali pryč," reaguje Klasnová v týdeníku Instinkt na to, že by VV mohly účastí ve vladě dopadnout jako Unie svobody, ODA nebo Zelení.

„Nedovedu si představit, že by nám voliči něco takového odpustili. Ať už to dopadne, jak to dopadne, my musíme ve vládě čtyři roky zůstat a snažit se prosazovat své programové věci. Podle mě máme šanci v běhu na dlouhou trať. Teď jsme neuspěli v běhu na kratší vzdálenost," upozorňuje místopředsedkyně Sněmovny, že od jmenování vlády uběhly jenom čtyři měsíce.

VV prosadily nezvyšování hranice pro odchod do důchodu

Za hlavní příčinu nezdaru v říjnových komunálních a senátních volbách považuje, že se VV nestačily etablovat na regionální úrovni. „Působíme na celostátní úrovni jen velmi krátce a také jsme svým působením ve vládě ztratili řadu protestních hlasů, které jsme nasbírali ve volbách do parlamentu," zdůvodňuje Klasnová propad s tím, že na ideové konferenci se tomu bude strana věnovat celý víkend.

Je přesvědčena, že je třeba se začit bavit o reformách i se sociální demokracií a pravděpodobně i s komunistickou stranou. Týkat by se to mělo především důchodové reformy a také reformy zdravotnictví. „Nám se třeba podařilo prosadit, aby se nezvyšovala hranice odchodu do důchodu. Aby zůstala na 65 letech, protože jinak bychom asi ani neodcházeli do důchodu, ale rovnýma nohama do krematoria. Je to o vyvažování nutných reforem a sociální únosnosti," říká Klasnová.

Noví lidé ve vedení ministerstev se své rezorty musí naučit

Volební úspěch VV byl postaven i na tvrzení, že nebudou jako „oni". Proto mohou být jejich voliči zklamaní, když si přečtou, že předseda Radek John jezdí s majáčkem, aby se včas dostal na recepci, nebo vozí svou dceru služebním autem do školy. „My ale nejsme jako oni. Mě by zajímalo, kdy kdo dával nespotřebované poslanecké náhrady na charitu. My na ni dáváme měsíčně přes 160 tisíc korun," hájí místopředsedkyně svou stranu.

Zmíněné Johnovy případy za aféry nepovažuje. „Pro mě je aféra například kauza Čunek nebo kauza pana ministra Řebíčka. To jsou aféry úplně jiného rázu. Občané si přáli nové politiky a nové tváře a druhou stranou mince toho je, že tito noví lidé se musí učit. Potřebují nějaký čas, než se svoje rezorty naučí. A věřte mi, že se na ministerstvu vnitra teď připravují významná protikorupční opatření. Je příliš brzy hodnotit práci našich ministrů," uzavírá Klasnová.

K věci:

Není to na hromadné sebevraždy, uklidňuje Klasnová 

Klasnová ve sněmovně: Běžte od toho mikrofonu. Jsme v obecné rozpravě 

Klasnová neměla daleko k pláči. Neporadila si s mazáky. Ti se smáli 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…