Přes redaktora si nadávali Paroubek, Sobotka, Hašek i Rath

05.11.2010 14:46

To, co se dalo považovat za skrytý boj v ČSSD přerostlo v otevřenou válku. Křídlo vedené Michalem Haškem vydalo Desatero ČSSD nové generace. A podpisy pod dokumentem jasně ukázaly, kdo stojí na straně Bohuslava Sobotky a kdo na straně Michala Haška. David Rath dokonce tvrdí, že pokud ČSSD tuto platformu přijme, octne se na úrovni lidovců, bude sice v každé koalici, ale jen jako ocásek.

Přes redaktora si nadávali Paroubek, Sobotka, Hašek i Rath

Desatero ČSSD nové generace vyznívá v mnoha bodech celkem kompromisně k současné Nečasově vládě. Tím přináší velký rozkol do tradiční levicové strany. Expředseda Jiří Paroubek zachovává svůj klid.

„Je to hezké slohové cvičení. Bohužel jsem tam nenašel jedinou konkrétní myšlenku. Ale prostuduji si to veledílo z dílny Haška a Tvrdíka ještě jednou, třeba tam něco převratného objevím," řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Paroubek.

Plný text desatera ZDE

Úder pod pás

Bývalý volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík svou spolupráci na „desateru" striktně odmítá. „Nemám s tím nic společného. S Jiřím Paroubkem jsem dlouho spolupracoval a je pod mojí úroveň, abych se k němu nějak negativně vyjadřoval," prohlašuje Tvrdík.

Úřadující předseda strany sociální demokracie Bohuslav Sobotka je rád, že úder pod pás nepřišel před volbami. „Opravdu jsem spokojen, že Hašek a Tvrdík ten text zveřejnili až teď a ne před volbami. Jinak bychom dvanáct senátorů určitě neměli. Nemyslím, že by se ČSSD měla posouvat doprava, odepisovat sociální stát a chválit vládu. To je cesta k porážce v příštích volbách," míní Sobotka.

Haškova vize ČSSD

„Desatero je mojí budoucí vizí politiky ČSSD, kterou chci zahájit kultivovanou a věcnou diskuzi o budoucím směrování sociální demokracie. Ohlásil jsem kandidaturu na předsedu, probíhají naše konference, členové mají plné právo znát myšlenky jednotlivých kandidátů. Jsem rád, že tento pohled sdílí řada kolegů a kolegyň, se kterými jsem měl možnost o tom diskutovat a kteří jej podpořili. Byli to například Roman Onderka, Zdeněk Škromach nebo Milan Urban," řekl ParlamentnímListům.cz jihomoravský hejtman Hašek.

Naprosto odlišný názor má středočeský hejtman David Rath. "Připadá mi to jako opuštění principu ČSSD a zrada na našich voličích. Je to velký posun doprava. Pokud tento směr vyhraje, je to cesta k deseti procentům středové strany a staneme se novými lidovci. Budeme sice v každé koalici, ale jako ocáskové Hujerové rozdávající dárkové koše a švestičky," reagoval pro ParlamentníListy.cz Rath.

Dále čtěte:
Dimun se zastává Paroubka. Je hlavní tváří ČSSD. Bez něj to nejde
Těšte se. Zpovídání vlády bude zábavnější, slibuje Paroubek 
Dimun: Paroubek bude jednou rehabilitován. Je symbol 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…