Malér v rozhlase: Šéfka rady na dovolené s adeptkou na ředitelku

09.11.2010 12:19

MÁME FOTO V Českém rozhlase se schyluje k volbě nového generálního ředitele. Ještě před tím ale ParlamentníListy.cz zjistily, že si dvě dámy - ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová a předsedkyně Rady ČRo Dana Jaklová - zajely na společnou dovolenou. Obě jsou jistým způsobem angažovány ve výběrovém řízení a může se jednat přinejmenším o střet zájmů.

Malér v rozhlase: Šéfka rady na dovolené s adeptkou na ředitelku

Na společné dovolené dvou novinářek (pozn. autora: Jaklová působí jako parlamentní zpravodaj společnosti Česká média-RTA) by nebylo nic neobvyklého. Kdyby ovšem Jaklová nepředsedala orgánu, který volí generálního ředitele Českého rozhlasu, a Hikelová na tuto funkci nekandidovala. Fotoreportér ParlamentníchListů.cz obě dámy zachytil v pondělí po 16. hodině na letišti Ruzyně, když přiletěly charterovým letem z Egypta.


Dana Jaklová a Hana Hikelová
Zcela vlevo Hana Hikelová. S kufry zcela vpravo Dana Jaklová.



Ředitel musí počkat, až se dovolí Rada

Kdy se ale bude generální ředitel Českého rozhlasu volit, není zatím tak úplně jisté. Rada ČRo, které Jaklová předsedá, je totiž zatím neusnášeníschopná. Podle bývalého šéfa Rozhlasu Vlastimila Ježka by nový ředitel mohl přijít ideálně do Vánoc.

Sněmovna je prý fakticky schopná do poloviny listopadu dovolit zbývající členy Rady, to je ovšem možné pouze za dohody sněmovních stran. Pokud by doběhlo současné výběrové řízení na generálního ředitele ČRo a dovolená Rada by nevypsala nové, tak by podle něj mohl být do Vánoc nový ředitel. V případě, že by bylo úplně nové výběrové řízení, mohlo by tak tomu být až na přelomu ledna a února příštího roku.

Hana Hikelová působí v ČRo od roku 2000, kdy přešla do brněnské redakce z předchozího angažmá v brněnském Rádiu Krokodýl. Na zpravodajském Radiožurnálu vedla redakci domácího zpravodajství, od roku 2006 působila jako šéfredaktorka stanice Rádio Česko. Šéfkou zpravodajských stanic Rozhlasu je od roku 2009.

Dana Jaklová pracovala v Rozhlase už od roku 1980, zpočátku ve francouzské redakci zahraničního vysílání. Pod vedením Hikelové jako šéfky domácí redakce Radiožurnálu působila v letech 2000 až 2004 jako parlamentní zpravodaj, poté odchází na stejný post do RTA. Členkou Rady ČRo je od března 2006, od letošního dubna je pak její předsedkyní.

Společná dovolená je malér. Nebo přinejmenším zvláštní

„Tak tohle je absolutní malér," reaguje pro ParlamentníListy.cz na informace o společné dovolené Jaklové a Hikelové Vítězslav Jandák, který dlouhodobě působí v mediální komisi Sněmovny. „Je známo, že paní Hikelová je členkou ODS a velice se angažuje, aby se stala ředitelkou Českého rozhlasu," pokračuje bývalý ministr kultury.

Podle něj ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hikelová obchází politické strany a snaží se získat podporu pro svou kandidaturu. „Dámy se chovají naivně. Z té informace, kterou jste mi dali, to na mě vrhá ten dojem, že to zavání korupcí. To je velice špatné," komentuje Jandák návrat Hikelové a Jaklové z dovolené v Egyptě.

„Pokud je pravda, že spolu na dovolené byly, tak to je přinejmenším zvláštní," přidává se Jiří Oberfalzer, předseda Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky. „Nemyslím si, že je to správné. Podobným kontaktům, v nichž je vztah nadřízené a podřízené, by se měly takové osoby vyhýbat," tvrdí pro ParlamentníListy.cz znovuzvolený senátor ODS.

Střet zájmů v dovolené ani jedna z aktérek nevidí

„Kdybych to považovala za střet zájmů, tak bych tam nejela. Navíc já tam byla se svým bratrem," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Dana Jaklová, předsedkyně Rady Českého rozhlasu. „Já z toho rozhodně nevysuzuji, že bych musela paní Hikelovou volit jen proto, že jsme byli na jednom zájezdu," snaží se předsedkyně rady vyvrátit, že by při hlasování o novém generálním řediteli Českého rozhlasu nutně musela dát hlas právě ředitelce zpravodajských stanic ČRo.

„Já nebyla na dovolené s předsedkyní Rady Českého rozhlasu, byli jsme tam celá česká skupina. Těm vašim fotografiím proto nerozumím," ohrazuje se pro ParlamentníListy.cz Hana Hikelová. „S paní Jaklovou se známe dlouho, tykáme si. Možná spolu zajdeme v příštích dnech na kafe, na tom snad nic není. Já byla na dovolené s kamarádkou, ona s bratrem a bylo nás tam víc," dodává adeptka na post generální ředitelky Českého rozhlasu. Zároveň rázně popírá, že by byla členkou ODS a v zájmu své podpory obcházela politické strany.

Problémy s ředitelem

Český rozhlas nemá již osm měsíců kompletní a usnášeníschopnou Radu. Za normálních podmínek má mít devět členů, radních je nyní ale pouze pět. Třem skončilo funkční období na konci února. Podle zákona by měl být generální ředitel zvolen do funkce do tří měsíců po odchodu předchozího šéfa. V ČRo byl tento nedostatek vyřešen jmenováním prozatímního ředitele Petera Duhana. Řádného generálního ředitele totiž musí zvolit dvě třetiny všech radních.

Kdo tedy porušuje zákon? Jak již dříve ParlamentníListy.cz informoval někdejší ředitel rozhlasu Vlastimil Ježek, zákon je zřejmě porušován nečinností sněmovny. „Kdyby sněmovna normálně fungovala, mohlo být všechno v pořádku, jenomže ona měla jiné starosti než zabývat se obsazením Rady Českého rozhlasu. A nová sněmovna se chová stejně. Po volbách už máme pěknou řádku měsíců a rada stále kompletní není," vysvětlil Ježek.

„Nemám pocit, že by to někoho ve sněmovně vůbec vzrušovalo. Politická reprezentace má své priority a Rada Českého rozhlasu ji očividně netrápí a k jejím prioritám to nepatří," doplnil exředitel rozhlasu. Podle něho by bylo možným řešením, kdyby rada byla jmenována a volena například z třetiny sněmovnou, z třetiny Senátem a z třetiny někým jiným.


Čtěte také:


Foto: byp
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…