Politické strany jsou sekty. Hlavně v Praze, glosuje list

10.11.2010 10:50

Jednání o pražské koalici není jen pokusem o popření výsledků voleb a podvodem na voličích. V přímém přenosu se tu rozkládají dvě prozatím nejsilnější politické strany, píše komentátor Šídlo v HN.

Politické strany jsou sekty. Hlavně v Praze, glosuje list

Jedna z politologických definic regulérních demokratických stran je popisuje jako dobrovolné, otevřené organizace, jejichž členové mají společné zájmy a usilují o moc ve volbách. „Tady nám už začíná něco skřípat. Až na poslední část souvětí se nám definice nekryje s tím, co vidíme," odkazuje Jindřich Šídlo v komentáři Hospodářských novin na jednání o koalici v hlavním městě.

„To, co se děje v těchto dnech v Praze, není jen evidentně úspěšný pokus o popření výsledků voleb a ukázkový podvod na voličích. V přímém přenosu se tu totiž při pilné práci na své koalici rozkládají dvě prozatím nejsilnější politické strany. Mohli bychom to jen pobaveně pozorovat a říkat si, že je to vlastně jejich problém," poukazuje Šídlo na to, že ve skutečnosti jde o celý politický provoz.

Náborem pár desítek černých duší se dá získat hlasovací většina

Podle něj se v Praze naplno projevuje těžká dlouhodobá deformace našich nejsilnějších partají: mají jen velmi málo členů. V desetimilionové zemi vlastní stranickou legitimaci ODS a ČSSD dohromady necelých šedesát tisíc lidí, přičemž v Praze jde jen o jednotky tisíc. „Což je ovšem ideální hřiště. Náborem pár desítek černých duší se dá získat hlasovací většina a zařídit si, cokoliv právě potřebujete," upozorňuje Šídlo.

Komentátor proto tvrdí, že vůbec nejde o otevřené organizace. „Mentalitou toto prostředí připomíná hlavně sektu, která se časem soustředí jen na odvrácení jakéhokoliv nebezpečí a preventivně je likviduje. Nejhorší jsou pro každou sektu odpadlíci vydávající svědectví o poměrech, které v ní panují. Jiří Dienstbier jr. už o tom ví své," uvádí Šídlo nejkřiklavější příklad.

Nečas i Sobotka předvedli něco, co nemá daleko k politické sebevraždě

Situaci, kdy se všechno dá za pár minut bez problémů dojednat u toho správného stolu s těmi správnými lidmi, už komentátor nepovažuje za politiku, ale za průšvih. V jeho odvrácení se nijak nevyznamenali ani lídři obou stran. „Petr Nečas a Bohuslav Sobotka nepředvedli v tomto směru vůbec nic. Lépe řečeno, předvedli něco, co nemá daleko k politické sebevraždě," domnívá se Šídlo.

Je proto přesvědčen, že Nečas i Sobotka v těchto dnech prohrávají svou budoucnost. „Nechávají si své strany před očima rozebrat, privatizovat a diskreditovat. Nepadnou zítra, možná v čelle vydrží i hodně let, ale už jen z vůle těch, kteří se jim teď do obličeje vysmívají. Těm totiž ve skutečnosti ty strany patří," uzavírá Šídlo.

K věci:

Dienstbier odmítáním velké koalice štve pražskou ČSSD 

Svoboda: Pražská TOP 09 vlastně nemá žádný program 

Praze bude nejspíš vládnout ODS a ČSSD, připustil Laudát 

Foto: turistika.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…