Dohodnuto: Pražským primátorem bude Svoboda

16.11.2010 14:06

Vedení pražské ODS také odsouhlasilo koaliční smlouvu s ČSSD. Po tříhodinovém jednání. Předseda pražské ODS Boris Šťastný k tomu zmínil, že ODS v Praze získá pět míst v radě včetně primátora. Tím bude lékař a lídr ODS v Praze Bohuslav Svoboda.

Dohodnuto: Pražským primátorem bude Svoboda

Koaliční smlouvu v noci na dnešek dohodli vyjednávači občanských a sociálních demokratů. Odsouhlasily ji již i orgány ČSSD, vstoupila tak v platnost.

Boris Šťastný na brífinku popsal proběh nočního jednání  o koalici s ČSSD na pražském magistrátu. Šlo o to, že ODS jednala prý vážně i se zástupci TOP 09, ale nakonec se v noci s ČSSD dohodla na koaliční smlouvě.

„Velká část našeho volebního programu před komunálnímu volbami byla do této koaliční smlouvy zapracována. ODS získala možnost se tak zásadním způsobem podílet na řízení města a pokračovat v procesu ve změnách, které jsme nastavili v předchozím zastupitelstvu.  Z této souvislosti vyplývá, že ODS získá pět míst v radě," uvedl Šťastný.

„Je to prosazení maximálně možného. Chceme mít totiž politiku jasnou, nekorupční a každému přístupnou. Budeme o všech řídících funkcích na magistrátu jednat a vypisovat výběrová řízení," upřesnil k tomu Svoboda s tím, že cílem nebyla touha po nějakých osobních postech, ale získat možnost realizovat program ODS a očistit jméno ODS.

„Přijďte za půl roku za mnou a řekněte, co jsme nedodrželi ze smlouvy," vyzval pak Svoboda.

Rozdělení pražské rady bude pět ku pěti

ODS i ČSSD na základě koaliční smlouvy získají pět míst v radě, jedno strany nabídly TOP 09. Občanští demokraté získali pozici primátora, dále obsadí pozice náměstků pro územní plán a pro zdravotnictví. 

ODS bude dále mít dva radní, kteří budou zodpovědní za oblast majetku a podporu podnikání a za infrastrukturu. Primátor, kterým by se má stát volební lídr ODS a lékař Bohuslav Svoboda, bude mít podle dohody na starosti finance, bezpečnost, vědu a výzkum a protikorupční strategii.
    

ČSSD obdrží pět míst v radě, měla by mít například oblast dopravy. "Zbývající jedno místo nabídneme nejsilnější opoziční straně," řekl Šťastný. Vyjednávači se také dohodli na rozdělení výborů zastupitelstva. ODS nominuje předsedy 11 výborů, ČSSD čtyř. Kontrolní výbor nabídnou opozici. 

V radě za ODS zasednou jako náměstci starostové Josef Nosek a Ivan Kabický, dále Radek Lohynský a Alexandra Udženija. Sociální demokracii do rady nominuje Karla Březinu, podle ČTK pak Petra Dolínka, Antonína Weinerta a Lenku Teska Arnoštovou.         

Dohodu stran musí ještě odsouhlasit ustavující zastupitelstvo. Kdy to ale bude, se prozatím neví.  Možná 30. listopadu anebo  až  1. prosince. Zastupitelstvo by mělo zvolit primátora a jednotlivé radní.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…