Nejsem užitečný idiot, oponuje Svoboda a tvrdí, že to lidé poznají

18.11.2010 11:30

Doktor Bohuslav Svoboda vysvětluje vznik velké koalice s ČSSD a tvrdí, že bez role primátora by se mu sliby voličům plnily jen těžko.

Nejsem užitečný idiot, oponuje Svoboda a tvrdí, že to lidé poznají

Je zřejmé, že pražským primátorem bude Bohuslav Svoboda. Občanští demokraté se po týdnech jednání rozhodli nejít v metropoli do koalice s vítěznou TOP 09, ale vsadili na spolupráci s ČSSD. Na přímé otázky od čtenářů odpovídal Svoboda na stránkách iDnes.cz.

"Na jedné straně víte, že logickým spojením by byla koalice s TOP 09. Na druhé straně víte, že je to pro vás méně důvěryhodný partner, který se chová nedospěle a je obtížně věřit jeho slibům. Řešení, které jsme našli, je pro ODS a její voliče užitečné," řekl Svoboda jednomu ze čtenářů, který jej označil za užitečného idiota.

Svoboda se řídí hlasem veřejnosti 

Svoboda připustil, že si ODS nedělala průzkum, kolik procent jejích pražských voličů podporuje společné vládnutí s ČSSD.

"Řídím se hlasem veřejnosti, ale rozhodně vím, kdy má politik udělat rozhodnutí, které jej může v krátkém časovém horizontu mrzet, ale v delší době ukáže na jeho kvality a schopnosti," řekl budoucí primátor Prahy.

Ke spojenectví těchto dvou stran došlo především proto, aby mohla ODS v Praze realizovat zhruba 90 procent svého programu.

Sliby bych bez postavení primátora hůř plnil, brání se Svoboda 

"Mohu vám garantovat, že nepočítáme se zadlužováním hlavního města Prahy," odpověděl Svoboda na otázku, proč ODS utvořili koalici se stranou, kterou dlouhodobě kritizují, že by v případě vládnutí dramaticky zadlužila Česko.

"Mou největší ambicí byla očista ODS a plnohodnotně realizovat náš program. Bohužel ve světle koaličního vyjednávání s TOP 09 se ukázalo, že mé sliby bych mohl hůře plnit bez postavení primátora," zdůvodnil Svoboda čtenáři dohodu s ČSSD.

Dohoda o koalici musela být rychle uzavřená 

Zajímavý například dotaz jednoho čtenáře, kterého zajímalo, proč k dohodě došlo ve 4 hodiny ráno, kdy "obchody uzavírají prostitutky, mafiáni a zloději". Svoboda odpověděl, že spěch byl na místě. "Kdybychom neuzavřeli dohodu do 12 hodin, tak by ODS s vysokou pravděpodobností skončila v opozici bez možnosti realizovat svůj program," dodal.

Související:

Koalice s ČSSD? Manévr sebezáchovy, tvrdí Svoboda

Klaus si pochvaluje. ODS byla racionální, má primátora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…