Kalousek rozmrazuje. Nepůjde ale o miliardy, klidní vášně véčkařů

19.11.2010 9:51

Ministr financí oznámil, že možná rozmrazí část vázaných výdajů na ministerstvech a Věci veřejné hned chtějí získat, co nejvíce. Stranický expert pro ekonomiku Radim Vysloužil se nechal slyšet, že doufá, že většina těchto peněz půjde na ministerstvo vnitra a ministerstvo dopravy. Kalousek se musel usmát a vzápětí vysvětlil, že nepůjde o miliardy, ale stamiliony.

Kalousek rozmrazuje. Nepůjde ale o miliardy, klidní vášně véčkařů

"V případě rozmrazení peněz pro ministerstva očekávám, že peníze budou prioritně uvolněny na ministerstvu vnitra a dopravy. Tato ministerstva přišla v rámci úspor v tomto roce o největší prostředky na svůj provoz," napsaly Věci veřejné v prohlášení, které formuloval místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Radim Vysloužil.

Vysloužila jako straníka chápe

Šéf státní pokladny Miroslav Kalousek na to okamžitě reagoval. „Za prvé o tom, kam tyto prostředky půjdou, rozhodne vláda. A hlavně ať proboha každý pochopí, že se tu nebavíme o miliardách. My jsme zavazovali 28 miliard korun, ty úspory by byly v řádech sta milionů a pokryly by jen část nejdůležitějších děr v hospodaření ministerstev. A rozhodně o tom, kam by případně ty peníze šly, nebude rozhodovat pan Vysloužil. Jeho přístup je ryze stranický, ale na druhou stranu musím přiznat, že ho chápu. Byl by špatným straníkem, kdyby jednal jinak," řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek.

Možná je Vysloužil génius

„Doufám, že rozhodnutí uvolnění peněz pro ministerstva vychází z aktuální ekonomické situace a že úsporné škrty, na které nejvíce doplatila ministerstva VV,  nebyly nástrojem politického boje před komunálními volbami. Jinak bych to  vnímal jako zneužití pozice ministra financí," prohlásil také Vysloužil.

Tento výrok komentuje Kalousek se svou typickou nadsázkou. „Jestliže pan Vysloužil tušil už před volbami, že poroste německá ekonomika, na kterou jsme taženi, je ekonomický génius a já bych jej rád zaměstnal jako experta za velké peníze. Opravdu určitá možnost úspory těch pár stovek se objevila až teď," klidní koaliční vášně Kalousek.

Související:
Kalousek rozčílil véčkaře. Povolil teď po volbách? To snad ne
Dva siláci Nečas a Kalousek: Jeden začne, druhý ho setře

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…