Soud s exposlancem Vondruškou začal sporem o obušek

19.11.2010 14:53

Za velkého zájmu veřejnosti začal v pátek liberecký obvodní soud rozplétat případ bývalého vězeňského dozorce a komunistického poslance Josefa Vondrušky. Žaloba jej viní ze zneužívání pravomoci veřejného činitele v době, kdy bývával vězeňským dozorcem. Vondruškovi hrozí až deset let vězení. Spor před soudem se dnes přitom nesl o obyčejný obušek.

Soud s exposlancem Vondruškou začal sporem o obušek

Josef  Vondruška  je obžalován z toho, že v osmdesátých letech brutálně mlátil coby dozorce minkovické věznice politického vězně Jiřího Wolfa. Vondruška ale stále tvrdí, že obžaloba na jeho osobu je vykonstruovaná. ParlamentnímListům.cz dokonce Vondruška vysvětlil, že pravda v jeho případu se dá odvodit už podle toho, jak dnes Wolf vypovídal před soudem.  

Soud se totiž opřel o Wolfovu výpověď z přípravného řízení, která Vondrušku obviňuje z bití obuškem. Wolf si ale před senátem na podrobnosti kolem obušku dnes už vzpomenout nedokázal. „Vondruška při mlácení používal hlavně ruce a nohy. Ani si teď nevybavuji, jestli obušek měl," řekl totiž Wolf.

Vondruška pak s tím jen souhlasil: "Tím jsem ho opravdu nemohl udeřit, protože jako vychovatel jsem obušek ani neměl," podotkl.

Obušek jsem měl zamčený ve skříni

„Víte, já jsem ten obušek sice vyfasoval, ale měl jsem ho zamčený. Směl se používat jen při mimořádných příležitostech, jako třeba byla mobilizace, ale rozhodně jsem ho nemohl mít podle předpisů nikdy u sebe. A když jsem ho neměl u sebe, tak jsem pana Wolfa jím nemohl ani bít," vysvětlil pak ParlamentnímListům.cz Vondruška.

Obušek za páskem podle něj tehdy mohl mít jen služebně výše postavený vězeňský dozorce a tím on v té době nebyl. „Ve sněmovně jsem taky nedostal služební auto jako řadový poslanec. To měli jen ti, co byli ve vedení sněmovny. V případě věznice v Minkovicích to bylo podobné," uvedl dále pro náš server exposlanec.   

„Nebyl jsem ani Wolfovým vychovatelem. Režim v Minkovicích mi neumožňoval se k němu dostat," zmínil také.

Desítek ran obuškem nemohl přežít

Vondruška navíc ParlamentnímListům.cz vysvětlil, že i znalecký posudek hovoří v jeho prospěch. V posudku totiž stojí, že Wolf údajně nemohl přežít několik desítek ran obuškem za sebou, tak jak tvrdí. „On vypověděl, že to bylo několik desítek ran obuškem za sebou, ale to by podle znalce nevydržel nikdo. Právě to naznačuje, že výpověď Wolfa asi nebude zcela v pořádku," uvedl exposlanec.

Nejenom počet ran, ale i vybavení doby, kdy se údajné útoky staly, se pro Wolfa před senátem  ukázalo jako tvrdý oříšek. "Je to pro mě těžké. V Minkovicích jsme neměli k dispozici ani papír a tužku, abychom si nemohli psát deník, který by případně sloužil jako důkaz," řekl k tomu Wolf soudu.
    

Wolf prý skutečně trpí posttraumatickou poruchou

Soudce si dnes vyslechl i znalce z oboru psychiatrie. Podle něj Wolf trpí posttraumatickou stresovou poruchou, jež vzniká, pokud je člověk dlouho vystaven enormnímu psychickému tlaku. Vypovídal i znalec v oboru lékařství, jenž však mohl ve své zprávě vycházet jen z toho, co Wolf uvedl v přípravném řízení. Potvrdil však, že popisované příznaky odpovídají ve většině případů uvedeným typům zranění.

Jenže ani přesto si prý komunista Vondruška nezoufá. Je přesvědčen o tom, že právě nesoulad v tvrzeních Wolfa přesvědčí soudce o jeho nevině.

Dnešní jednání soudu sledovaly asi tři desítky lidí, kteří vesměs na exposlance i v soudní síni pokřikovali různá provokativní slova. „Já jsem konkrétně nezaznamenal, co na mě křičeli. Bylo to ale poměrně nenávistné," podotkl k tomu Vondruška. I soudce dokonce musel několikrát „buřiče" za hlasité projevy napomínat.

Bouřlivá atmosféra údajně panovala i o přestávce před soudní síní, kde někteří z přítomných tvrdili, že byli také vězněni v Minkovicích a nemají s Vondruškou dobré zkušenosti. „Byl tam i pan Šinágl, známý to protikomunistický aktivista. Ten na mě pokřikoval něco na chodbě. Byla tam poměrně slušná ´zábava´," dodal bývalý poslanec. Podle svých slov ale měl vedle sebe oporu. Přišlo ho totiž k soudu podpořit několik komunistů z liberecké organizace.

Soudce dnes případ odročil na 21. ledna příštího roku, kdy se budou probírat listinné důkazy.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…