Posselt se opřel do Klause. Nelíbí se mu jeho výroky

20.11.2010 10:19

Pro šéfa sudetských Němců Bernda Posselta znamenají Klausovy výroky odkazující k nacistické minulosti problém.

Posselt se opřel do Klause. Nelíbí se mu jeho výroky

Nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt nesouhlasí s prezidentem Václavem Klausem. Podle toho v české společenské diskusi narůstá asymetrie ve prospěch událostí po skončení druhé světové války.

Posselt však v rozhovoru pro Radiožurnál souhlasí s tím, že přístup k jednotlivým etapám soužití Čechů a Němců, nesmí být vytržený z kontextu.

"Když vezmeme prezidentův výrok jako takový, pak má pravdu. Musíme všechno vnímat v jasných příčinných souvislostech. Ale nemám pocit, že by ostatní části historie, které se vážou k sudetoněmecké otázce, byly v České republice přebíjeny. Bylo tomu v minulých letech právě naopak a teď se pomalu dostáváme do jisté rovnováhy. Takže se výroku prezidenta trochu podivuji, protože tuhle obavu, kterou naznačuje, vůbec nevidím," prohlásil Posselt v rádiu.

Klausova mementa

Prezident Václav Klaus uvedl při vzpomínce na odpor českých studentů proti nacistické moci v roce 1939, že poválečné násilí Čechů na Němcích nelze srovnávat s mírou nacistických zločinů.

„Součet všech poválečných neobhajitelných a ničemu dobrému neprospívajících činů, ke kterým došlo na našem území, se svým rozsahem nemůže ani zdaleka rovnat tomu, co se v předcházejících letech každou hodinu dělo v koncentračních táborech, ve věznicích, na válečných bojištích a v nacisty okupovaných oblastech," řekl v projevu u příležitosti výročí 17. listopadu 1939 a 1989 Klaus.

Foto: hrad.cz

Více čtěte:

  • Zahradil: Ohýbáme hřbet před sudeťáky. Je mi na blití

  • Podpořte vyšetřování zločinů, chtějí sudetští Němci po české vládě

  • Charta sudetských Němců po 60 letech Němce už nezajímá 

  • Vyvadil (ČSSD): Sudetští Němci rozbili republiku

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    komunikace

    Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

    17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

    Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…