Němcová i Gazdík: Lidovce potřebujeme. Mnoho štěstí

20.11.2010 12:22

Zpěvem české hymny zahájili v sobotu dopoledne lidovci ve Žďáru nad Sázavou svůj sjezd.Od něj si slibují nalezení směru, kterým se bude strana ubírat po květnovém volebním debaklu. Vybrat si mají v sobotu lidovci i nového předsedu.

Němcová i Gazdík: Lidovce potřebujeme. Mnoho štěstí

Jak informovala ČTK, očekává se, že se jím stane krajský tajemník KDU-ČSL v Pardubicích Pavel Bělobrádek nebo dosud úřadující předsedkyně strany Michaela Šojdrová. Ta vedla stranu po červnové rezignaci Cyrila Svobody. Volba předsedy začne v 15:00.

Vzpomínalo se na Luxe

Hned v úvodu sjezdu zaznělo několikrát jméno bývalého šéfa KDU-ČSL Josefa Luxe, který zemřel ve věku pouhých 43 let na leukémii. Europoslankyně Zuzana Roithová a bývalý lídr KDU-ČSL Jan Kasal ve svých projevech připomněli, že před 20 lety volili nové vedení lidovci ve Žďáru nad Sázavou na mimořádném sjezdu také v době pro stranu velmi kritické. Předsedou se tehdy stal právě Lux, který KDU-ČSL dovedl do vlády.

Květnový volební debakl znamenal pro lidovce nejen odchod z poslaneckých lavic, ale i citelnou finanční ztrátu. Splácejí totiž hypotéku, kterou si před lety půjčili na rekonstrukci pražského sídla Paláce Charitas, a dva úvěry na volební kampaň.

Lidovci musí šetřit

Podle zprávy o financích, kterou na pět stovek delegátů vyslechne, činily nesplacené půjčky 65 milionů korun. Strana je podle Šojdrové nicméně schopna se se závazky vypořádat. Kvůli úsporám lidovci v létě propouštěli zaměstnance a dnes se spokojili se střídmým zahájením kongresu.

ODS i TOP 09: Držte se...

První místopředsedkyně ODS a šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, která se sjezdu účastní jako host, popřála delegátům sjezdu, aby se KDU-ČSL vrátila do pozic, které museli vyklidit. Uvedla, že v politice je člověk či strana jednou nahoře, jednou dole, což ví z vlastní zkušenosti.

Pro TOP 09 bude podle dalšího hosta a předsedy jejího poslaneckého klubu Petra Gazdíka významné, jaký postoj zaujme pět senátorů KDU-ČSL k plánovaným vládním reformám. Lidovci nicméně patří na českou politickou scénu, míní.

Podle Gazdíka se lidovci a TOP 09, která vznikla z popudu někdejšího lidoveckého lídra Miroslava Kalouska, liší "v míře přerozdělování". Strany podle něho nicméně mohou spolupracovat na regionální úrovni. TOP 09 k nim necítí "negativní rivalitu".

Sobotka popřeje v neděli

Němcová i Gazdík omluvili nepřítomnost předsedů svých stran - premiéra Petra Nečase a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga na sjezdu. Pozvání nemohli vyslyšet, protože se účastní summitu NATO v Lisabonu. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pozdraví účastníky sjezdu v neděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…