Říman: Pro dostavbu Temelína ČEZ udělá všechno

22.11.2010 9:17

Šéf dozorčí rady české energetické jedničky Martin Říman tvrdí, že stát má zájem, aby ČEZ dokázal realizovat svůj klíčový projekt číslo 1, tedy dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Díky výjimce, kterou si vyjednali Poláci a Češi, platí, že elektrárenské firmy nebudou všechny povolenky nakupovat hned od roku 2013, ale do nového systému aukcí se zapojí postupně. Podmínkou je, že budou zároveň investovat do ekologicky šetrných provozů.

Říman: Pro dostavbu Temelína ČEZ udělá všechno

Před hospodářskou a ekonomickou krizí společnosti ČEZ všichni vyčítali, že se málo zadlužuje, dnes tvrdí opak. Jenže šéf dozorčí rady české energetické jedničky Martin Říman vysvětluje, že je to proto, že se ČEZu ekonomická krize dotkla mnohem později. Nyní prý ČEZ přehodnocuje své investiční aktivity a podle Římana se mnohé obchody nyní neuskuteční.

„Jednou věcí je rozvoj existujících investic, tam je samozřejmě potřeba pokračovat, aby se naplnilo, co se od investic očekávalo. Jinou věcí jsou úplně nové investice na zelené louce a tady všechny plány realizovány nebudou," uvedl v této souvislosti Říman v rozhovoru pro deník E15.

Mluví se podle něj zejména o Bulharsku, a Srbské republice, kde ČEZu mnozí vyčítají, že do těchto obchodů chtěl vůbec jít, když jsou to „špatné investice." „Konkrétně v Bulharsku asi nikoho nenapadlo, že ačkoliv je členem Evropské unie, bude se v regulaci energetiky chovat dost nepředvídatelně. Ale to je problém všech, kdo v Bulharsku jsou. Rumunsko nebo Polsko, to je úplně jiná píseň," zmínil dále Říman.

Připomněl v této souvislosti, že poměr zadlužení ČEZ k hrubému zisku EBIT-DA, čili než u jiných evropských energetických firem, je daleko nižší.

Souhlasí s myšlenkou, že ČEZ by měl v budoucnu více prodávat elektřinu, například i na deset let dopředu. „V určité míře to správná strategie je. Poměrně malé - řekněme v jednotkách procent výroby ČEZ, to je v pořádku. Zvýší se tím stabilita výnosů a ta je důležitá zejména dnes, kdy stojíme před největším investičním projektem, který všichni chtějí a pro který udělá jak ČEZ, tak stát jako majoritní vlastník všechno, tedy před dostavbou Temelína," uvedl.

Cena elektřiny? Firma se musí chovat rozumně kvůli Temelínu

Na otázku, zda ceny elektřiny stoupnou do budoucna nějak dramaticky, pak Říman odpověděl poněkud vyhýbavě. „Ten předpoklad ĆEZ, na který se ptáte, skutečně vychází z velmi konzervativní úvahy. A já si myslím, že tato úvaha je správná, protože nám poskytuje jistotu, že se firma bude chovat tak, aby mohl být naplněn prioritní úkol v Temelíně. Když pak bude situace lepší, tím lépe. Ale kdyby byla firma příliš optimistická a ten optimismus se nenaplnil, mohlo by se stát, že by nebyly na Temelín zdroje. Všechny finanční modely, které ČEZ zpracovává, ať už vycházejí z více či méně konzervativní varianty, jsou podřízeny Temelínu," dodal k této problematice.

Firmy budou povolenky nakupovat postupně

Dohady, jak to bude s povolenkami od roku 2013, ovlivňují cenu akcií ČEZ na burze. Povolenky přitom v poslední době snížily hodnotu akcií dvakrát - když se ukázalo, že na ČEZ dopadne nová darovací daň z povolenek v letech 2011 a 2012, a následně když se objevily právě předpoklady, že ČEZ bude muset od roku 2013 nakupovat všechny povolenky v aukcích.

Martin Říman ale v této souvislosti upozornil, že Evropská komise už mírně pozměnila poměr mezi povolenkami, které se mají přidělovat zdarma, a těmi, jež se budou dražit a jichž bude oproti předpokladům o něco více. „Výnos pro stát tedy bude tak jako tak vyšší, než se předpokládalo," řekl Říman. Celkový výnos z povolenek tak podle něj bude dostatečný na to, aby se jeho část využila na zmírnění dopadů solárního boomu, i když si ČEZ zároveň zachová výjimku.

Připomněl, že Češi si s Poláky před pár lety - za Topolánkovy vlády - poměrně těžko v Evropě vybojovali takzvané derogace, tedy postupný náběh na nákup povolenek v aukcích. "Zejména staré členské země to viděly velmi nerady, byla to opravdu bitva. Za Topolánkovy vlády to byla největší bitva, kterou jsme v Evropě vybojovali. A teď bychom působili velmi podivně, kdybychom se toho sami vzdali," dodal.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…