Životy pacientů, nebo 3 miliardy. Vyber si, vládo, hlásal Kubek

23.11.2010 6:03

Podle šéfa ČLK Milana Kubka je klíčovým problémem zdravotnictví nízké platové ohodnocení lékařů. Diváci Hydeparku ale jeho názor nesdíleli.

Životy pacientů, nebo 3 miliardy. Vyber si, vládo, hlásal Kubek

Hostem pondělního Hydeparku ČT24 byl staronový šéf České lékařské komory Milan Kubek. Ten v rozhovoru s moderátorkou Pavlínou Kvapilovou řešil zejména finanční podmínky českých lékařů a hrozbu jejich odchodu do zahraničí. 

Masové odchody

Za největší problém Kubek považuje špatné ohodnocení českých lékařů. Ti tak proto houfně opouští Česko.. "Lékaři nám odchází po stovkách," posteskl si Kubek.

"Právě Česká lékařská komora se snaží české zdravotnictví zachránit před personální devastací,"obhajoval tak práci své organizace.

Špatná zpráva

Proti té se však stavěli diváci, kteří do Hydeparku telefonovali. Jeden z nich Kubkovo zvolení do funkce dokonce označil za tragédii.

"Pane prezidente, je to špatná zpráva, že vás zvolili," uvedl svůj příspěvek a argumentoval tím, že lékaři již nyní mají 3krát vyšší plat než běžní občané. Kubek prý tak podle něho bude prosazovat větší rozevření nůžek mezi nimi a "normálními" lidmi.

Kubek mu ale oponoval. "Pokud chceme, aby lékaři náročnou práci odváděli dobře, musíme jim dát dobré materiální podmínky," upozornil šéf ČLK s tím, že v současnosti lékaři z existenčních důvodů často pracují přesčasy, což není v této profesi zrovna nejlepší.

Nevyspalý lékař je nebezpečí

"V pondělí ráno operuje nevyspalý lékař po víkendu, kdy pracoval a tři dny nespal, to si určitě nepřeje žádný z nás," argumentoval Kubek.

Ten také upozornil na to, že peníze na platy lékařů v českém rozpočtu jsou, jde ale o to, zda je vláda do zdravotnictví chce investovat. "Je to o tom, zda tři miliardy lidí stojí za miliony životů," uzavřel šéf ČLK.

Více čtěte:

  • Heger mění postoj ministerstva. Chce spolupracovat s ČLK
  • Nezvýší vám platy? Tak odejděte, vyzývá lékaře Kubek
  • Kubek: Přebytečných vakcín se stát musí zbavit
  • Lékaři se začínají šikovat. Teď jim vadí nová úhradová vyhláška
  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

    Neutíkáte od problému?

    Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…