Vtipálek Heger mění názor: Kvůli lékařům neodejdu

23.11.2010 22:54

Ministr zdravotnictví Leoš Heger pro úterní Hospodářské noviny prohlásil, že je rozhodnutý rezignovat, jestliže začátkem příštího roku odejde přes sedm tisíc lékařů. O pár hodin později ale pro Radiožurnál zmínil opak: odvolávám, co jsem řekl, z postu neodejdu.

Vtipálek Heger mění názor: Kvůli lékařům neodejdu

Ministr zdravotnictví Leoš Heger na každém kroku prokazuje, jak má silné nervy, protože musí neustále hasit zpěněnou krev vášnivých zdravotníků, kteří si nechtějí vládou vzít své platy. Je ale navíc poměrně slušný vtipálek. Heger totiž Hospodářským novinám řekl, že je připraven na svou funkci rezignovat. Pro Radiožurnál ale zmínil, že je to nadsázka. Ze své funkce prý neodstoupí, jelikož si nemyslí, že by z nemocnic odešlo skutečně tolik lékařů, kolik je proklamováno. Z novinářů Hospodářských novin si tak Heger utahoval?

„Tak já to nemyslím vážně, protože já si myslím, že není pravděpodobné, nebo je téměř vyloučeno, aby odešlo přes polovinu lékařů z nemocnic. Taková atmosféra rozhodně v nemocnicích není," řekl Heger v rádiu ke své rezignaci.

„Pokud jde o tu mou rezignaci, to já jsem zmínil, že pokud by došlo k nějaké výrazné katastrofě ve zdravotnictví a stavu, kdy by musel být vyhlášen stav nouze, takže bych pravděpodobně rezignovat musel," vysvětlil vzápětí ministr.

K iniciativě lékařských odborů „Děkujeme, odcházíme", se zatím podle něj připojilo něco mezi třemi a čtyřmi tisíci lékaři. „To je takový počet, který přibližně chybí v nemocnicích o prázdninách, a ten provoz běží dál, i když je samozřejmě mírně omezený a některé výkony se musí odkládat," zmínil dále.

Zopakoval, že chápe nespokojenost mladších lékařů s jejich platy, ale že jejich skokové navýšení není možné. „Se svým platem není dnes spokojen nikdo. Zvýšení o tři miliardy ovšem je prostě absurdní. Rozpočet státu je na tom špatně a vláda se zavázala, že ho udrží v rozumné míře. Nepochybuji ovšem o tom, že by zkušenému lékaři 70 tisíc patřilo. Ve špičkových nemocnicích, jako je Nemocnice na Homolce ale takové platy lékaři mají, v jiných nemocnicích se ovšem už jejich finanční ohodnocení pohybuje kolem 50 tisíc," dodal Heger.

Ministr zdravotnictví si přesto myslí, že v budoucnu, až se provede reforma zdravotnictví, nějaký prostor pro vyšší platy, pro zeefektivnění bude. Určitě to ale nebude příští a ani přespříští rok. „Prostor bude hlavně v tom, aby si zdravotnictví zlepšilo svoji pověst, neboť dělá věci, které by dělat nemuselo. Dává například do přístrojového vybavení a nových technologií hodně peněz, přičemž to vybavení není vždy využíváno efektivně," doplnil.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…