Policejní prezident na 10 let jako u FBI. Bez ohledu na vládu

25.11.2010 13:51

Za tři a půl roku ve funkci policejního prezidenta zažívá Oldřich Martinů už třetího ministra vnitra, a právě ten se ho prý chystá vyměnit. V rozhovoru pro týdeník Instinkt zaznělo proto srovnání s desetiletým mandátem ředitele FBI, který trvá bez ohledu na měnící se vlády.

Policejní prezident na 10 let jako u FBI. Bez ohledu na vládu

Obsazení funkce policejního prezidenta je v tuzemsku poplatné vládě, která je u moci. Oldřich Martinů sice zažívá už třetího ministra vnitra, ale jen díky tomu, že tu více než rok fungoval úřednický kabinet. Po třech a půl letech musí počítat s tím, že ho nový šéf vnitra Radek John bude chtít vyměnit. Ostatně výměny nejvyššího státního zástupce a policejního prezidenta s nástupem nové vlády už patří ke koloritu české politické scény.

„Řeknu na to jediné. V září příštího roku bude končit desetiletý mandát řediteli FBI, takže budou teď vybírat nového kandidáta. A zase na deset let. Bez diskuse, prostě deset let. Samozřejmě pokud nedojde k tomu, že by byl podezřelý ze spáchání trestného činu. Žádná politika na to vliv nemá," uvádí Martinů v rozhovoru pro týdeník Instinkt příklad, v čem bychom se mohli nechat inspirovat.

Pecinův balíček je alfou a omegou boje proti korupci

Post ministra vnitra zastává předseda Věcí veřejných, které zabodovaly ve volbách hesly o boji s korupcí, a tak není divu, že John chystá další protikorupční balíček. „Nevidím v něm nějakou úplně extra průlomovou novinku. Ale je to o vytvoření lepších podmínek pro činnost specializovaných útvarů. Pokud budeme muset snižovat stavy policie, tak by se to těchto útvarů nemělo dotknout, ba právě naopak," myslí si Martinů.

Ten se spolu s celou policií dostal po volbách pod tlak, protože prioritou vlády i nového ministra vnitra je právě boj s korupcí. „Alfu a omegu toho vidím v navržených trestně právních ustanoveních, zejména těch, která jsou obsažena v takzvaném Pecinově balíčku. To znamená zavedení institutu korunního svědka nebo spolupracujícího obviněného, protože na korupci bez těchto institutů budeme krátcí," vysvětluje policejní prezident.

V případě Pandurů nešlo o bomnbastické, ale nafouklé informace

Podle něj mnohé korupční kauzy, které se v médiích objeví, jsou novinářsky nafouklé a při šetření se zjistí, že nejsou vždy pravdivé. „Například podle informací, které nám poskytla rakouská strana ke kauze Pandurů, tak to vypadá, že to, co se na začátku jevilo jako bombastické, průlomové a jasné, se s největší pravděpodobností nezakládá na reálném základě," informuje Martinů.

Také v případu Martina Bartáka, který si podle bývalého amerického velvyslance v Česku a šéfa dozorčí rady Tatry Cabanisse řekl o úplatek, považuje za zarážející, že to dotyční neoznámili hned, ale až po třech letech. „Ale jsou to zcela jistě osoby, které si uvědomují, co dělají, co říkají, jaké kroky činí, takže předpokládám, že přinesou dostatek argumentů nám i FBI, aby vysvětlili, proč to oznámili až teď," myslí si policejní prezident.

K věci:

Johnovi se bouří resort. Chtěl poskytnout citlivá data 

Ministr John: Nehodlám tolerovat sebemenší náznak jakýchkoli politických tlaků 

Náměstek policejního prezidenta rezignoval 

Foto: policiecr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …