Snížení úhrad o dvě procenta nezpůsobí rušení nemocnic, tvrdí Heger

25.11.2010 14:44

Nová úhradová vyhláška, podle které mají pojišťovny platit za léčení v příštím roce o dvě procenta méně, nepovede k rušení nemocnic. Na sjezdu zdravotnických odborů v Hradci Králové to dnes řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Snížení úhrad o dvě procenta nezpůsobí rušení nemocnic, tvrdí Heger

Heger ovšem připustil, že existence některých oddělení však může být ohrožena v souvislosti s výzvou lékařů Děkujeme, odcházíme. Už dalo totiž najevo, že chce odejít až sedm tisíc lékařů. 

Podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha pro snížení úhrad v příštím roce není důvod. S Hegerem tak nesouhlasí.

Sohlich vysvětlil, že pokud by se úhrady skutečně snížily a pojišťovny trvaly na zachování rozsahu péče, musely by nemocnice logicky snižovat platy, což ale vzhledem k nespokojenosti a radikalizaci lékařů možné není. Začaly by se proto dostávat do deficitu.
    

"To může vést v delším horizontu k hospodářské destabilizaci zdravotnických zařízení, zejména těch menších, které jsou závislé na příjmech od zdravotních pojišťoven téměř stoprocentně, a potažmo k zániku oborů nebo celých zařízení," uvedl Sohlich.

Heger navrhuje zmenšit objem péče

Heger pak v debatě připustil, že jde o krizovou situaci, protože do zdravotnictví poprvé za posledních 20 let půjde méně peněz než v předchozím roce. Může se to ale řešit prý tím, že nemocnice z rozsahu poskytnuté péče uberou vykony. "Nemocnice budou mít prostor poklesnout v objemu péče a my doufáme, že se v rámci této možnosti projeví, že některé hospitalizace jsou zbytné a pacienta není třeba hospitalizovat," vysvětlil ministr.

Odboráři dnes kromě úhradové vyhlášky řešili s Hegerem zejména výši platů, které v příštím roce mají údajně klesnout. "Zdravotníci žádnou krizi nezpůsobili, to byla špatná rozhodnutí politiků a bank. Proto se snižováním platů rozhodně nesouhlasíme," řekla v diskusi jedna z odborářek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…