Pospíšil si chce došlápnout na šikanózní návrhy při vyhlášení insolvence

26.11.2010 14:08

Podmínky pro zahájení insolvenčního řízení se zpřísní. Počítá s tím návrh novely, který představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pospíšil si chce došlápnout na šikanózní návrhy při vyhlášení insolvence

Ministerstvo spravedlnosti tím chce zabránit podávání takzvaných ‘šikanózních‘ návrhů, které mohou poškodit ekonomicky zdravé podniky. V současné době se totiž do insolvenčního rejstříku mohou za určitých okolností dostat i ti, kteří ve skutečnosti nikomu nic nedluží.

Jde o praxi vedoucí ke zničení konkurence tím, že podají návrh na insolvenci konkurenční firmy například na základě zfalšovaných faktur. Soud má pak v takovém případě povinnost návrh přijmout a insolvenční řízení zahájit.

Zatímco dnes soud do dvou hodin od podání návrhu musí zveřejnit vyhlášku, že bylo zahájeno insolvenční řízení, nově bude muset posuzovat, jestli návrh není zjevně bezdůvodný. Nově by také soudy měly mít možnost takový návrh odmítnout a navrhovateli dokonce udělit i pořádkovou pokutu, čili sankce za neodůvodněný návrh.

Dluh tisíc korun a návrh na insolvenci? To v pořádku není

„Podá-li někdo návrh pro tisícikorunový dluh na společnost, která má reálný majetek v řádech desítek milionů korun, tak asi všichni tušíme, že se jedná zcela zjevně o nedůvodný návrh a takovýto návrh nebude ani zveřejněn," vysvětlil Pospíšil.

Za zjevně bezdůvodný bude považován i návrh věřitele, který nebude mít v pořádku údaje v obchodním rejstříku. Ministerstvo tímto způsobem chce donutit podnikatele, aby do sbírky listin na soud posílali například účetní závěrky, jak jim ukládá zákon.

Novelu Pospíšil předloží vládě začátkem příštího roku. Podle ministrova dřívějšího vyjádření by v budoucnosti musel člověk při podávání návrhu na insolvenci zaplatit určitou částku. Pokud se návrh ukáže jako bezdůvodný, peníze by zůstaly státu.    

Foto: Zbyněk Pecák

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…