Severní Korea má své mouchy, ale... Slyšte české komunisty

27.11.2010 11:06

Na světě existuje už jen několik málo míst, kde vládne komunistický nebo jemu podobný režim. Kuba, Laos, Vietnam, Čína a Severní Korea. A právě Korejský poloostrov je v posledních dnech cítit vůní střelného prachu a v podstatě jakékoli sebemenší zaškobrtnutí jedné nebo druhé strany může eskalovat celou situaci do války. V masových médiích jsme se dozvěděli, že jako první vystřelili severokorejští komunističtí vojáci a případná válka tak bude z větší strany svalována na ně. Vnímají to stejně naši komunisté?

Severní Korea má své mouchy, ale... Slyšte české komunisty

"Samozřejmě že ty záběry televize mohou být zmanipulované. Vidím v tom jasnou záminku ze strany Jižní Koreje," sdělil ParlamentnímListům.cz poslanec KSČM Stanislav Grospič. Podle něj je celý problém v hranicích země ,,Demarkační linie nebyla na moři nikdy pevně stanovena a Jižní Korea to teď používá jako podnět k rozdmýchání konfliktu," uzavřel Grospič.

Čínskou cestou

,,Asi není pochyb o tom, kdo vystřelil, nicméně může existovat celá řada záminek nejen ze strany Jižní Koreje, ale i USA, Japonska nebo Číny. To místo je vojensky velmi strategické, avšak situace je řešitelná mírovou cestou," soudí o konfliktu europoslanec KSČM Miroslav Ransdorf. Podle něj musíme všichni počkat, až vychladnou první vášně a obě strany zasednou k jednacímu stolu.

,,Severní Koreu čekají radikální reformy a soudím, že se vydá cestou industrializace podobně jako Čína," uzavřel Ransdorf.

Záminka, záminka

"Neříkám, že se nám to líbí. Nejsme pro válku. Já jsem měl tu čest podívat se s bezpečnostním výborem před pěti lety na 38. rovnoběžku, která předěluje obě země," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec KSČM Alexandr Černý.

Nevylučuje záminku k výstřelu ze strany USA a Jižní Koreje. ,,Nepřetržitě pořádají cvičení u severokorejských hranic a nedivím se, že Severokorejcům došla trpělivost. V Jižní Koreji byla před časem mladá generace, která se chtěla domluvit, nicméně zmizela a v klíčových pozicích už jsou zase staří jestřábi," vyjádřil obavy Černý.

Haló Noviny - tvrdě svou

Článek z pátečních Haló novin, stranického zpravodaje KSČM, ukazuje situaci spíše z pohledu ideologie. ,,Jižní Korea přijímá tzv. nezbytná opatření, aby prý posílila národní bezpečnost a mohla tvrději reagovat na případný útok severokorejské armády (kterou ovšem paralelně dnes a denně provokuje)," stojí v Haló novinách.

Má své mouchy

,,Z těchto tří komentářů se dá analyzovat, že strana je v postoji vůči Severní Koreji nejednotná a je zde patrné, kdo zastává radikální křídlo a kdo naopak situaci vidí z objektivnějšího hlediska bez ideologických předsudků," konstatoval pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

Podle něj lze v KSČM najít celé množství sympatizantů se severokorejskou vládou.
,,Haló noviny píší dlouhodobě hezky o Severní Koreji. Občas napíší, že tamní režim má své mouchy, ale..." uzavřel Mlejnek.

Čtěte také:
Ještě pár voleb a bude po komunistech, soudí část odborníků 
KSČM: Výzva občanům k podpoře stávky

Koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…