Ministři u Šípa: Vondra dostal návrh, John nadával novinářům

26.11.2010 23:39

Moderátor pořadu Všechnopárty Karel Šíp si do pátečního dílu nepozval osobnost ze showbyznysu, ale ministry. A to hned tři - Alexandra Vondru (ODS), Radka Johna (VV) a Jiřího Bessera (TOP 09. Vondra komentoval kauzy spojené s nákupem vojenské techniky. John zase prozradil podrobnosti ze života politika.

Ministři u Šípa: Vondra dostal návrh, John nadával novinářům

Jako prvního si Karel Šíp posadil do horkého křesla Alexandra Vondru a začal s jeho životopisem. "Vy jste vystudoval přírodovědeckou fakultu, ale teď jste ministrem obrany..." zahájil moderátor a v souvislosti s tím se ho zeptal, k čemu mu takové vzdělání je na resortu zabývajícím se zbraněmi a obranou země. Vondra s úsměvem odpověděl, že k ničemu.

V diskuzi se dostali rovněž k otázce, zda sloužil Vondra svého času na vojně. Odpověď? Opět negativní, dostal totiž modrou knížku, která ho z vojenské povinnosti vyvázala. "Modrá je dobrá," zopakoval občanskodemokratický ministr ještě několikrát.

"A jak to bylo s vaším nástupem na ministerstvo. Stíhal jste uhýbat před těmi kostlivci, kteří na vás vypadávali ze skříní?" vyzvídal Šíp v souvislosti s prošetřovanými kauzami kolem starých armádních zakázek. "Je to úplná kostnice," zasmál se Vondra, který se následně zamyslel, kolik vlastně stojí jeden obrněný transportér Pandur. Tady přišel moderátor s vlastním návrhem, zda by nebývalo lepší "škrtnout jeden Pandur a nakoupit vojákům čtyři miliony trenýrek". Jak si totiž on ze svých let vojenské služby vzpomněl, vojáci moc erárního spodního prádla neměli.

Předseda Věcí veřejným, ministr věcí tajných

Ministr vnitra Radek John si hned v úvodu rozhovoru posteskl, jak o něm média informují veřejnost. Například o tom, že na žebříčku popularity politiků klesl z prvního místa na sedmé. "Všichni hned píší, jak John neuvěřitelně propadl. Tady je 500 politiků a já jsem na skvělém sedmém místě, což mi připadá dobré."

Nespokojen byl i s články o jeho návštěvě v zatopených oblastech, kdy mu byl jedním z mladíků nabídnutý "přátelský přípitek" z lahve rumu. "Hned napsali: hajzl, přijel se ožrat a hned zase odjel domů," zlobil se ministr na novináře a dodal řečnickou otázku, proč nepíší o pozitivních věcech. Jako například o tom, že "ministerstvo ušetřilo jako jediný resort 38 milionů korun nákupem elektrické energie na burze". "O tom jsme se nikde nedočetli," domnívá se John. 

Když už byl v pořadu jeho vládní partner z ministerstva obrany, vyjádřil se i k armádním zakázkám, které v současné době prošetřuje zase jeho resort. „Ve spoustě věcí se zjistí, že to bylo odporné, ale vyjde také najevo, že to bylo podle tehdejších špatných zákonů," vysvětlil.

Politici jsou ranní ptáčata

Jako politik má John daleko víc práce než jako novinář. Prý měl teprve nedávno volný víkend. Musel ho ovšem strávit ve společnosti ochranky.

„Vypadá to, že se politici flákají, ale oni pracují už od sedmi ráno až třeba do jedné v noci. Nečas je ranní ptáče. Schwarzenberg je večerní ptáče, ale budí se v kritických momentech, to myslím jako pochvalu," prozradil své postřehy ze sněmovny.

John chystá paměti 

„Janek Kroupa mě podezírá, že jsem šel do politiky proto, abych to tajně natáčel. Na knížku to je, ale zatím si poznámky musím ukládat do trezoru," uzavřel John.

Kamarád Besser

Jako posledního z trojice ministrů Šíp uvedl šéfa kultury Jiřího Bessera, a to vedle Johna jako svého dlouholetého kamaráda, se kterým se prý zná už více než dvanáct let. "Tak Jirko, kdo by to byl řekl před těmi deseti dvanácti lety, že budeš ministr," zasmál se Šíp. 

Oba následně zauvažovali nad tím, proč se před nástupem Bessera psalo o tom, že by měl být ministrem zemědělství. "Já nevím, možná to bylo tím, že bydlíme dvanáct kilometrů od nejmodernějšího kravína," pokračoval ministr v uvolněném rozhovoru. 

Šíp neváhal a rýpl si do kamaráda, že se nejdříve domníval i on sám, že by měl šéfovat zemědělství. "Když tam něco zorá, tak se nic nestane," prozradil své dřívější úvahy moderátor.

 

Čtěte také:

Bárta září v médiích. John se naopak propadá 

Vondra seškrtal projekt ve Vojenské nemocnici. Hotel vláda nepostaví 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…