Lékařští odboráři už se pustili do organizování hromadných výpovědí

29.11.2010 9:01

Podle Lékařského odborového klubu už lékaři, kteří se upsali v rámci výzvy ‚Děkujeme, odcházíme‘, budou dostávat text výpovědi a ‚Dohodu o solidaritě‘.Lékaři si v ní slíbí, že svůj odchod nechtějí odvolat.

Lékařští odboráři už se pustili do organizování hromadných výpovědí

Lékařský odborový klub bude výpovědi fyzicky doručovat zaměstnavatelům od 27. prosince do konce roku. Doktoři by tak mohli odejít z nemocnic prvního března.

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel v této souvislosti Českému rozhlasu řekl, že lékaři budou mít k dispozici dobré právníky. „Advokátní kancelář výpovědi shromáždí, zkontroluje, že jsou v pořádku a právně odpovídají. Logisticky je doručí jednotlivým zaměstnavatelům a bude lékaře dále zastupovat," uvedl Engel.

Někde už lékaři výpovědi hromadně dali. Týká se to například Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Její ředitel Roman Prymula připustil, že to nemocnice pocítí.

„Nejvíc nás pálí odchodovost specialistů ARO, to znamená anesteziologů, což je servisní složka, která podporuje celou nemocnici. Pokud ztratíme polovinu těchto lidí, tak budeme muset drasticky omezit celou operativu, to znamená, že budeme moci provádět jenom zákroky, které jsou nevyhnutelné, a na plánované nám nezbudou kapacity," podotkl k tomu Prymula.

Rozhlas připomíná nedávný rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, který tvrdí, že na vyšší platy nyní nejsou peníze. Lékaři mají podle něj hledat rezervy v efektivnější léčbě a počkat na reformu. Pokud lékaři ve velkém odejdou, pak je prý Heger připraven podat rezignaci z postu ministra. To řekl minulý týden pro Hospodářské noviny. Později ale svá slova poupravil. Pro Radiožurnál zmínil, že jeho výhružka o odchodu nebyla míněna vážně.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…