Lékař u Jílkové: Lidi, víte vůbec, že máme jen stovku za hodinu?

26.11.2010 5:24

Mladí lékaři hrozí odchodem do zahraničí, tak znělo ústřední téma čtvrtečního diskusního pořadu Máte slovo. Kromě ředitele Fakultní nemocnice v Motole a šéfa IKEMu přijal pozvání do studia také ministr zdravotnictví.

Lékař u Jílkové: Lidi, víte vůbec, že máme jen stovku za hodinu?

Že se něco děje, dokázal médiím odpoledne stínový šéf resortu zdravotnictví David Rath, když novinářům rozeslal svůj ostrý názor: "Vláda tak pod taktovkou plošných škrtů ministra Kalouska nadále prohlubuje již tak krizový stav českého zdravotnictví. To, že zdraví občanů naší země není prioritou této vlády, dokázal naší veřejnosti jasně premiér Petr Nečas, když urgentní žádosti ministra Hegera o vysvětlení celého problému věnoval pouhých pět minut!" V podobně vyhroceném tónu se nesla i čtvrteční diskuse.

TÉMA ZDRAVOTNICTVÍ:

Nejvýrazněji zněl především hlas iniciátora petice Děkujeme, odcházíme, lékaře Pavla Vávry. Ten během večera upozornil na skutečnost, že lékaři jsou hrubě podhodnoceni, musí pracovat hned na několik úvazků a vize jejich poslání je stále v nedohlednu. "My tady čekáme kolik? Jednadvacet let a nic se neděje. Tady se hovoří o krizi, ale fakta jsou jasná. Lékař má nástupní plat kolem 16 tisíc, posléze se může dostat na 17 900 korun. My prostě požadujeme vyšší mzdy." Proti těmto slovům se ihned ohradil ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík.


Pavel Vávra, Maria Kortusová, Jan Pirk:
(Repro ČT)


"Co to tady říkáte, to přeci vůbec není pravda. Například v naší nemocnici, kde jsem již desátým rokem, je průměrný plat lékaře 57 tisíc korun. A další věc, kterou bych rád zdůraznil. Každý lékař, který je po noční, odchází domů. Žádná další směna, případně jiné věci, ne." Ani ředitel Ludvík však nezůstal ušetřen tvrdé kritice. O tu se během pořadu starala především bývalá zaměstnankyně státní nemocnice, dnes soukromá revmatoložka Maria Kortusová.

"Ano, ano, pane řediteli, mně je jasný, že vy nechcete přidávat mzdy obecně. Proč byste to dělal, že jo? Vám stačí, když tady postavíte nějakou barabiznu a lidi napojený na vás, kamarádíčkové, paraziti napojený na tenhle systém z toho mají provize až dvacet procent!" Šéfa FN Motol se nakonec zastal velmi věcně vystupující ministr zdravotnictví Leoš Heger.

"Já bych rád, aby tato debata neřešila jednotlivosti, ale celek. Navíc bych chtěl doplnit, že pan doktor je ředitelem již deset let a Motol je velice špičkové zařízení." Stejný princip diskuse platil i pro další témata. Tím hlavním byly, jak se dalo očekávat, plánované odchody mladých lékařů do zahraničí. "Ale vždyť já se bavím s kolegy ze zahraničí," začal Miloslav Ludvík. "A oni tam určitě nestojí o mladé doktory bez zkušeností, ale o lidi s atestacemi, vždyť kam chcete jít?"


Petice "Děkujeme, odcházíme" v bodech:

  • petici k dnešnímu dni podepsalo 4 112 lékařů
  • výpověď podaly zhruba tři desítky z nich
  • z toho 18 anesteziologů ve Fakultní nemocnici Hradec Králové
  • další vlna má přijít od pondělí 29. listopadu


S názorem souhlasil také přednosta pražského IKEMu, profesor Jan Pirk. "Já bych neupíral možnost lékařům odcházet, to určitě ne, žijeme přeci v demokracii, ale je nutné, aby na sobě ti lidé neustále pracovali tak, jak je tomu běžné v zahraničí. V Americe například připravili studii, která sledovala operace těch, kteří byli po noční a těch, kteří na ní nebyli. Rozdíl nenašli. Tudíž lékař, který je pod tlakem, podává nejlepší výkony, nemůžu si pomoct."

Co tedy v nejbližších dnech hrozí českému zdravotnictví? Podle iniciátora petice Děkujeme, odcházíme to budou hromadně podepisované výpovědi a reálné odchody. "Bez vize to pro nás nemá cenu, ten plat, který lékaři berou, se pohybuje kolem stovky za hodinu, což je plat zaměstnanců v rychlém občerstvení, tam jsme se dopracovali," uzavřel rušnou pětačtyřicetiminutovku lékař Pavel Vávra.

Více o pořadu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…