Langer reaguje na kritiku: Vůbec mě nezajímá, co John říká

29.11.2010 11:56

Radek John začal kolem sebe kopat. Minulý týden vydal ostrou kontroverzní direktivu směrem k policejnímu prezidentovi a kosa narazila na kámen. V nedělní Partii pak přišel z obviněním na spiknutí 34 novinářů, kteří jej mají odstavit a ještě navíc namířil kritiku i na předsedu vlády Petra Nečase, za kterým má údajně chodit bývalý ministr vnitra Ivan Langer 3x týdně. Co se děje?

Langer reaguje na kritiku: Vůbec mě nezajímá, co John říká

Z útlumu do ostré ofenzívy. Je to jen gesto tvrdého chlapa před blížící se ideovou konferencí VV? Snaží se John ukázat zuby? Komu? Občanům, straníkům, podřízeným. Nebo se jedná o úhybný manévr a Radek John se snaží něco zamaskovat, odvést pozornost.

Bárta nepomáhá

Postavení Radka Johna v resortu neulehčuje svými výroky ani ministr dopravy Vít Bárta, který v souvislosti s odmítnutím policejního prezidenta Oldřicha Martinů vydat ,,citlivá" data policistů soukromé auditorské firmě Ernst & Young pronesl, že kdyby někdo z jeho resortu odmítl splnit takovýto příkaz, poletí na hodinu." Vypadá snad takto loajalita ke svému stranickému předsedovi? Nebo to jen dokazuje, kdo je opravdu ve straně šéf?

Dále čtěte:
John zadal audit soukromé firmě. Jsou data policistů v ohrožení?

34 katů

Reakce na Johnovo obvinění ze spiknutí na sebe nenechala dlouho čekat. "Radek John by měl v prvé řadě veřejnosti vysvětlit, kde bere své informace. Dostává je snad z policejních odposlechů anebo například od některých soukromých bezpečnostních agentur?" táže se stínový ministr vnitra Jeroným Tejc ČSSD a pokračuje ve vysvětlování.

"Nekonkrétní a důkazy nepodložené výroky ministra vnitra o novinářích do demokratické společnosti nepatří. Ministr vnitra, stejně jako ostatní politici, jsou vystaveni kontrole ze strany médií, ať se mu to líbí nebo ne. Heslo "klid na práci" patří do jiné doby, " dodal pro redakci Tejc.

Více k tématu:
Tejc: John by měl svá obvinění co nejdříve jasně doložit
John promluvil: Vím, kdo mě chce zničit. Mám důkazy a čekám

Ministře střelmistře

Svou hlaveň namířil John i na exministra vnitra Ivana Langera. "Máme informace, že Langer chodí třikrát týdně za premiérem Nečasem, je dobré, aby veřejnost věděla, že Langer zasahuje do policie," řekl otevřeně Radek John Mladé frontě.

"Mě vůbec nezajímá, co říká Radek John, vůbec na to nereflektuji," reagoval pro ParlamentníListy.cz právě Ivan Langer. Většinou klidný Petr Nečas reagoval nečekaně ostře, když se pro MF vyjádřil: "Nevěřím, že něco tak hloupého, dětinského a směšného mohlo zaznít a být míněno vážně. Považoval bych to za špatný vtip," napsal premiér Nečas.

Bárta si musí dát pozor

"Radek John se snaží vyslat signál dovnitř strany a zmobilizovat členskou základnu před konferencí, která nebude ani tak o idejích jako spíš o jeho osobě. Vážněji než obvinění novinářů však vidím výtku k Petru Nečasovi resp. Ivanu Langerovi," argumentuje pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

Podle něj má však i složitou situaci Vít Bárta. "On si nemůže dovolit jakékoli podezření na zosnování odstoupení Radka Johna. Možná, že pak přebere stranu, jakože v krizi, s vysvětlením, že není jiného kandidáta ani jiného možného východiska," doplnil Bureš.

Související:
Plácá se v tom, nešetří ČSSD Johna. Ten nemá na výsluhy
Věci veřejné se ocitly na rozcestí. Jejich obliba prudce klesá

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…