Svoboda se zlobí: Kontrolní výbor komunistům? Píšete něco, co není pravda

01.12.2010 11:17

Nepiště, že funkci dostanou komunisté, když to není pravda. Budoucí primátor Bohuslav Svoboda nechce o novém šéfovi kontrolního výboru až do příštího jednání zastupitelstva ani slyšet.

Svoboda se zlobí: Kontrolní výbor komunistům? Píšete něco, co není pravda

V úterý zpečetili zastupitelé ODS a ČSSD svou koaliční spolupráci zvolením Bohuslava Svobody primátorem. Stále ovšem nad důležitým křeslem v pražské radnici visí otazník, který rozčiluje vítěze pražských voleb TOP 09 - a jak se ukazuje - i volebního lídra občanských demokratů Svobodu.

„O obsazení křesel výborů na magistrátu se stále vedou virtuální řeči. O kontrolním výboru vy novináři píšete něco, co se nestalo a nestane. Víc vám k tomu teď neřeknu, počkejte si do zítřka," řekl Svoboda severu ParlamentníListy.cz den před volbou nového vedení města.

Z Mariánského náměstí totiž k novinářům prosakují informace, že by křeslo šéfa důležitého kontrolního výboru měli dostat komunisté a nikoli topka, která si coby nejsilnější opoziční strana výbor nárokuje.

„Já půjdu na jednání s nějakým názorem, který médiím nesdělím. Mluvit nyní o tom, jak to dopadne, je špatně," dodal Svoboda.

Už v den podepsání koaliční dohody občanskými i sociálními šéf pražské TOP 09 František Laudát řekl redakci, že pokud mají jeho zastupitelé plnohodnotně vykonávat opoziční roli, musí tento výbor ovládnout.

ČTĚTE TAKÉ:

Reedová nejdřív kritizovala, teď drží s topkou: Pravdu má Tůma
Novým pražským primátorem je Svoboda, Tůma bez hlasů

Vláda pěti "K"?

„Jestliže nám nedají předsedu a většinu v kontrolním výboru, bude to vláda pěti "K". Tedy kmotrovská koalice korupčního kartelu a komunistů, protože ten výbor v takovém případě dají komunistům," obával se Laudát.

Minulý týden daly zapravdu Laudátovým obavám deník Právo a server Aktuálně.cz, ke kterým spekulace o opětovném svěření výboru do rukou komunistů rovněž dorazily. Právo navíc upozorňuje, že koalice se v 63 členném zastupitelstvu bude opírat o těsnou většinu 33 hlasů a že by si funkcí ve výboru tři zastupitele KSČM na magistrátu naklonila.

Občanská demokracie hned po uveřejnění koaliční dohody nabídla topce místo radního pro boj s korupcí. Laudát i volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma ovšem jako faktičtí vítězové říjnových voleb považují takovou nabídku za urážku.

„To je výsměch. To si z nás snad dělají srandu. Přeci nejsme naivní děti," reagoval Laudát požadující křeslo předsedy výboru. Také volební lídr sociální demokracie Jiří Dienstbier mladší si myslí, že by tuto funkci měla dostat TOP 09. Dienstbier už dříve řekl redakci, že s vládou ODS a ČSSD nesouhlasí a že na ustavujícím hlasování zastupitelstva takové spojení nepodpoří.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…