Situace před magistrátem: Demonstranti přibývají. Pískají a volají hesla

30.11.2010 9:49

AKTUALIZOVÁNO: Mariánské náměstí, kde začali v devět hodin ráno demonstrovat lidé proti koalici ODS a ČSSD, je již úplně plné. Úředníci pražského magistrátu na levé straně budovy postavili velkou obrazovku, na níž se bude promítat ustavující jednání zastupitelstva. Demonstrující z výzvy ZměňPolitiku.cz, kteří si postavili před budovou Městské knihovny velké pódium, pak postupně veřejně hlásají, co jim na dohodě ODS a ČSSD o velké koalici vadí.

Situace před magistrátem: Demonstranti přibývají. Pískají a volají hesla

Lidé chtějí před pražským magistrátem protestovat hlavně proto, že se dnes poprvé sejdou noví pražští zastupitelé. Mají si zvolit primátora a městskou radu. Očekává se, že ustavující zasedání zvolí do čela hlavního města Bohuslava Svobodu z ODS.

Své k tomu ale chtějí říct nespokojení občané Prahy, kterým se nelíbí koaliční dohoda ODS a ČSSD. Podpis koaliční dohody totiž přeřadil do opozice vítěze komunálních voleb v hlavním městě TOP 09. Takzvanou Listopadovou výzvu proti velké koalici na magistrátu již podepsalo téměř 24 tisíc lidí. Mezi signatáři například figuruje dokumentaristka Olga Sommerová, scenárista a herec Zdeněk Svěrák či psycholog, sociolog a katolický kněz Tomáš Halík.

Účast na demonstraci přes sociální síť Facebook slíbily více než tři tisíce lidí. Demonstranti pak chtějí jít i na samotné zasedání zastupitelstva.

„Zatím zde ale postávají pár protestujících a hlouček novinářů," zaznamenal v pl deváté ráno reportér ParlamentníchListů.cz. O půl hodiny později se podle něj Mariánské náměstí zcela zaplnilo. Myslím, že proklamace účasti dvou až tří tisíc protestujícíh se naplní," uvedl dále.

Nechceme další prasárnu, stužky a placky 

Někteří lidé v rukách třímají transparenty s nápisy. "Nechci prasárnu," hlásí jeden z nich.  "Kmotři ČSSODS strýček Jedlička - Svoboda", hřímá další nápis, nebo "90 procent shody, jde jim jenom o podvody". Někteří lidé přinesli na náměstí před radnici také vajíčka, která ostatním rozdávali.

Podle našeho reportéra je uvnitř budovy pro veřejnost asi devadesát míst k sezení. „Ta se postupně naplňují. Lidé dělají hloučky a zatím jen tiše diskutují," zmínil dále náš reportér. Také zaznamenal, že organizátoři protestní akce rozdávají lidem stužky ve žlutočervených barvách, tedy v barvách hlavního města.

ParlamentníListy také zaznamenaly, že krátce po deváté hodině přišli zastupitelé z TOP 09 s plackami na klopách kabátů s nápisem "aktivní TOP 09".

9:34 hodin- Vraťte hlasy pro Dienstbiera, takhle jsme nevolili a stop aroganci, skandují lidé. Na pódiu promluvil filosof Miroslav Petříček. "Za zastupitele se stadíme," prohlásil.

9:37 hodin -  Ze zástupu se nyní ozývají písně Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

9:47 hodin - organizátoři petice nesou do budovy magistrátu petci pod nápisem Praha není Palermo. Ta je zavázaná žlutočervenou stužkou.

Policisté mají pohotovost

Kvůli demonstraci budou při jednání zastupitelstva platit zvýšená bezpečnostní opatření. O pořádek se budou vedle strážníků starat i policisté.

Proti dohodnuté koalici se konala již demonstrace při výročí 17. listopadu. Na Václavské náměstí přišlo více než tisíc lidí. 

Lidé chtějí na jednání zastupitelstva promluvit

Někteří kidé, kteří se kumulují do takzvané Listopadové výzvy výzvy, chtějí využít svého práva a na jednání zastupitelstva také promluvit. O vystoupení každého jednotlivce se ale musí hlasovat, pokud dostane slovo, má na svůj projev tři minuty. Tím by se mohl program zastupitelstva značně protáhnout.  

Demonstranti navíc chtějí přijít přímo do jednacího sálu a předat zastupitelům svou výzvu. „Pevně věřím tomu, že řada z nich tváří v tvář názoru veřejnosti dá přednost tomu co vidí a slyší kolem sebe před stranickou disciplínou, kšefty a posty ve výborech a pošlou velkou koalici k ledu," řekl organizátor petice a ředitel občanského sdružení ZměňPolitiku.cz Marek Jehlička.

Svoboda: Nechápu, proti čemu chtějí bojovat

Budoucí primátor Prahy Bohuslav Svoboda k akcím před magistrátem podotkl, že nechápe, proti čemu chtějí lidé protestovat a zdůraznil, že nynější koalice s ČSSD byla pro ODS jediným možným řešením.

„O tom, jak dopadne koalice v demokratickém procesu rozhoduje koaliční jednání. Jestliže TOP 09 nebyla schopna dát nabídku, která by byla akceptovatelná, nebyla schopná se dohodnout a vyjádřit, že chce jít do koalice s námi, jestliže jednala s ČSSD a nabízela jim mimořádně výhodné podmínky, nezbylo nám nic jiného než uzavřít koalici tak, jak jsme ji uzavřeli. Nelituji toho," řekl Svoboda pro Český rozhlas.

Jednou z priorit nového vedení metropole bude podle Svobody hlavně zprůhlednit magistrát a udělat ho důvěryhodnějším pro lidi. Řekl, že dá znovu prozkoumat důležitá magistrátní rozhodnutí, například projekt Opencard, tunel Blanka nebo výběrové řízení na IT technologie.

„Budeme kontrolovat všechny zakázky, u kterých vznikly pochybnosti o jejich ceně. Budeme auditovat všechna výběrová řízení, která jsou v současné době diskutována jako sporná a budeme se zabývat všemi zakázkami nad 20 milionů," dodal Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…