Svoboda: Akce je nedůstojná, ale protestující ze sálu nenechám vyvést

30.11.2010 12:20

Podle kandidáta ODS na primátora Bohuslava Svobody je jednání demonstrantů na pražském magistrátu nedůstojné. Vyvést lidi ze sálu ale nenechám, prohlásil Svoboda, jenž musel jednání ustavujícího zastupitelstva přerušit už celkem čtyřikrát.

Svoboda: Akce je nedůstojná, ale protestující ze sálu nenechám vyvést

Nyní je na magistrátu sice klid, protože jednání zastupitelstva bylo přerušeno do 14 hodin. I tak se ale dá očekávat pokračování silného ataku lidí z hnutí ZměňPolitiku.cz, kteří uvnitř budovy magistrátu demonstrují proti koalici ODS a ČSSD. Vyzvali již, aby lidé neodcházeli, že budou v protestech pokračovat i po 14:00 hodině. Policisté za tím účelem na magistrát umístili zábrany, aby veřejnosti zabránili opětovnému vniku do budovy.  

SLEDUJEME téma pražská koalice

FOTOGALERIE protesty proti koalici

Jednání protestujících se ale Bohuslav Svoboda před novináři podivil. "Organizátoři prohlašovali, že protest bude důstojný a nebude bojkotovat jednání," konstatoval. Vyvést lidi ze sálu údajně nenechá. "Toto není demokracie. Jakýkoli protest je samozřejmě ústavní právo občana, je ale také jeho povinností chovat se slušně," řekl dále viditelně rozladěný Svoboda.

Svoboda představitele demonstrantů vyzval k jednání, jejich zástupce Marek Jehlička to však odmítl. Pokud jej ale nechají vystoupit, pokusí se prý dav zklidnit.

„Demokracie je o tom, že jednáme slušně. Vulgarity a nadávky adresované mně, nemohu přijmout. Já nepřicházím do čela magistrátu proto, že si chci  vydělat, ale přicházím proto a s tím, že je čas na změnu," uvedl dále Svoboda pro Českou televizi.

K protestujícím pak zmínil: „Nikdo z nich nedělá nic konstruktivního a nikdo z nich nekandidoval, což mohl. Tuto zemi takové demostrace neposunou vůbec dopředu." „Neznám žádný jiný demokratický princip," řekl pak ke koalici ODS a ČSSD.

"Žádný diktát nemůže dvacet let po listopadu připouštět toto. Demokracie a slušnost musí zvítězit," dodal Svoboda.

Demonstrantům a zástupcům hnutí Změň politiku.cz, kteří protestují na pražském zastupitelstvu proti koalici ODS a ČSSD se podařilo dnes proniknout do jednacího sálu, i mezi lavice zastupitelů a za předsednický pult. Přerušili tak celkem čtyřikrát jednání zastupitelstva, které si má zvolit radu a také primátora. Přitom za hlasitého pokřiku a pískotu požadovali také nové volby, anebo aby se primátorem stal lídr komunálních voleb TOP 09 ZdeněkTůma.

Odpůrci koalice demonstrovali už ráno před magistrátem, dopoledne jich část zůstávala venku. Vadí jim, že ve volbách vítězná TOP 09 nakonec skončí v opozici. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…