Kam s Tůmou? Opozice mu nesluší

04.12.2010 11:57

Podle komentáře politologa Stanislava Balíka otištěného v Lidových novinách se naplnilo předvolební očekávání a Zdeněk Tůma (TOP 09) se nestal primátorem. Nastává otázka, co bude Tůma dál dělat.

Kam s Tůmou? Opozice mu nesluší

Pražská komunální a pražská celostátní politika jsou propojeny a celkem plynule se mezi nimi přechází. Balík uvádí příklady Jiřího Paroubka, Igora Němce nebo Karla Březiny. Poukazuje také na rok 2008, kdy ČSSD obsadila vrcholné posty v krajích svými politiky z parlamentní úrovně.

„Někteří to brali jen jako dočasnost, které se v nejbližším možném okamžiku rádi zbavili, jiní ji pochopili jako příležitost, jak si upevnit stranické zázemí a vybudovat pozici pro lepší návrat," vykládá Balík.

Komunální politika vás musí bavit

Zdeněk Tůma kandidoval na pražského primátora téměř náhodou. Pokud by se volby konaly jindy, zřejmě by se v této roli neobjevil. Balík si Tůmu dokáže představit jako primátora, ale už ne jako vůdce opozice. Dodává, že v Česku není tato role pořádně zažitá.

„Komunální politika musí člověka skutečně bavit a on musí být téměř bytostně s danou obcí svázán, aby v šéfovské opoziční roli mohl působit po celé období. Navíc není zaručeno, že stačí období jediné a že výborný opoziční výkon pomůže za čtyři roky k dosažení na primátorský řetěz," myslí si Balík.

Tůma v Praze nejspíš nezůstane

Dodává, že v pětině obcí nevládne vítěz voleb. Pražská TOP 09 tedy není jedinou vítěznou stranou, která by se nedostala na městskou radnici.

Balík předpokládá, že Tůmova politická budoucnost nebude svázaná s Prahou. Toho využije pražská ODS, která bude poukazovat na to, že Tůmovi na Praze nikdy nezáleželo.

Škoda ho nevyužít

Vyvstává otázka, kde využít zkušenosti mnohaletého bankéře centrální banky, který navíc prokázal charisma a dokázal oslovit množství voličů.

Balík poukazuje například na expremiéry Tošovského a Fischera, kteří se odebrali do mezinárodních institucí. Podobně to udělal i bývalý premiér Špidla, tomu ale skončil mandát a opět hledá uplatnění.

„Nemáme dosud dost zkušeností s uplatněním špičkových státních úředníků či politiků po skončení jejich funkce. Je škoda jejich zkušeností a schopností nevyužít," míní politolog Balík.

Související:

Tůma v pasti. Odmítáním postů nahrává tvrzením ODS  

TOPka dostane kontrolní výbor. Hudeček to má ale nahnuté 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…