Kdo je pro odboráře Zavadila zbabělec? Ministr Drábek. Zakázal stávkovat

07.12.2010 11:23

Odbory sdružující zaměstnance ve státní a veřejné správě oznámily podrobnosti ke stávce, která se bude konat ve středu 8. prosince. Při té příležitosti si odborářský boss Jaroslav Zavadil rýpnul do ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

Kdo je pro odboráře Zavadila zbabělec? Ministr Drábek. Zakázal stávkovat

Je to k nevíře, ale ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek podle slov předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila zakázal někde stávkovat. „Jde o Úřady práce a Českou správu sociálního zabezpečení. Pro mne se tak jednotkou zbabělosti stal jeden Drábek," řekl Zavadil. Podobné informace o zákazu stávkovat prý mají odbory i z pozemkových úřadů. Dochází tím podle nich k porušení ústavy a Listiny základních lidských práv a svobod. 

Zavadil si také dloubnul do premiéra Petra Nečase, jenž prý do některých firem Moravskoslezského regionu zasílá dopis. „Jde o to, že premiér zde žádá dopisem vedení firem, aby ho podpořili proti stávce. Nechápu to," podotkl dále Zavadil.

Poté zdůraznil, že kvůli množství lidí, které se zítra stávky zúčastní, bude stávka nejmasivnější stávkou za posledních dvacet let.

„Stávky se zúčastní aktivně 100 tisíc lidí, podporovat ji bude dalších 100 tisíc a 40 tisíc se zúčastní protestních mítinků po celé republice a i v Praze. Musím také připomenout poslední průzkum veřejného mínění, jenž uvedl, že se zítřejší stávkou souhlasí 60 procent občanů, generální stávku by podpořilo 50 procent lidí," uvedl Zavadil.

Nemocnice budou ošetřovat jen akutní případy

Podle předběžných informací by se stávky mohlo zúčastnit mimo jiné 60 tisíc pracovníků ve zdravotnictví a sociální péči či čtvrtina všech škol po celé republice. Oni nebo jejich zástupci by se kromě přerušení práce měli zúčastnit i demonstrací v 21 českých městech.

Podle odborářů nemocnice "pojedou" ve víkendovém režimu, akutní ošetření ale podle odborů budou provedena. Kvůli protestu nepedagogických zaměstnanců pak bude uzavřeno několik stovek škol.

Státní opera Praha nasadí náhradní program

Stávky se zúčastní rovněž některé odborové organizace v kultuře a umělci. Zcela uzavřena zůstane Národní knihovna, divadla budou muset kvli stávce měnit program, jako například Státní opera Praha. Protestující podpoří i pracovníci Národního muzea, Národní galerie a Národního divadla, jejich provoz by ale neměl být pro návštěvníky omezen. Stávku podporuje údajně i 80 procent umělců ze Státní filharmonie. 

Zřejmě největší problémy v dopravě se dají čekat od nespokojených zemědělců. Ti již dříve uvedli, že hodlají svoji technikou před Prahou zablokovat jednu z dálnic.

Zemědělci zablokují silnice

Zemědělci podle šéfa Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumíra Dufka požadují, aby stát zemědělcům dorovnal přímé platby, chtějí také, aby jim zemědělští podnikatelé v příštím roce zvýšili platy. Pokud odboráři blokádou nedosáhnou svých požadavků, chtějí zablokovat 10. prosince všechny dálnice do Prahy.

Důvodem ke stávce zaměstnanců ve státní a veřejné správě je jednak plán vlády na desetiprocentní snížení objemu mezd, jednak způsob, jakým vláda chce mzdy snížit. Kabinet Petra Nečase (ODS) totiž prosadil změnu zákoníku práce, která rozšiřuje možnost stanovit tarifní složku platu zaměstnance bez ohledu na počet odpracovaných let, a to na většinu zaměstnanců ve státní a veřejné správě. Novela také zavádí do státní správy smluvní platy.

Stávku doplní demonstrace ve 21 českých městech. Například v Praze, Plzni, Hradci Králové či Mladé Boleslavi. Začnou ve 12:05. Pouze ve třech městech, Ostravě, Havířově a Frýdku Místku byl jejich začátek posunut na 15 hodinu. Důvodem je, aby se shromáždění mohli zúčastnit i zaměstnanci z podnikatelské sféry. Na demonstracích se také očekává účast hasičů, vojáků a policistů, kteří nemohou ze zákona stávkovat.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

14:52 Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

Kniha "Spiknutí - Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR" od autorské dvojice Luboš Procházka a Rad…