Poslancům a senátorům „hrozí“ skokové zvýšení platů

09.12.2010 10:30

Nalíčenou pastí na oranžový Senát je podle komentátora Práva Jiřího Hanáka počínání Sněmovny, která má v pátek schválit snížení platů poslanců a senátorů. Horní komora se už do konce roku nesejde, takže hrozí, že naopak vejde v platnost rozmrazení platů.

Poslancům a senátorům „hrozí“ skokové zvýšení platů

Zatímco ve středu stávkovali a protestovali státní zaměstnanci proti úsporným opatřením, jimiž vláda hodlá snížit o deset procent objem jejich platů, od prvního ledna příštího roku může dojít k tomu, že se skokově zvýší platy ústavních činitelů. „Byla by to krásná hanebnost, nakapsovat se v situaci, kdy zaměstnanci demonstrují a stávkují proti vládní šetřící sekyře," uvádí Jiří Hanák v komentáři deníku Právo.

Sněmovna si naplánovala, že snížení platů poslanců a senátorů s platností od prvního ledna 2011 schválí tento pátek. Jenže Senát pak bude zasedat až v lednu. „Ale prvního onoho měsíce končí několikaleté zmrazení platů ústavních činitelů, a ty budou navýšeny skokově o deset, patnáct a více tisíc, to podle funkcí," upozorňuje Hanák.

Senát situaci zachrání jen schůzí mezi Vánocemi a Silvestrem

Podle něj se tomu dá zabránit jedině tak, že Senát se rychle sejde na mimořádné schůzi, třeba mezi Vánocemi a Silvestrem, a návrh Sněmovny bleskově schválí. Poté rychle odešle prezidentovi k podpisu a pak ještě do tisku ve Sbírce zákonů. Stihne-li se to do posledního prosince, rozmrazení platů nebude platit.

„Všechno to vypadá jako podařená finta pravicové vlády a Sněmovny, já v tom však vidím výraz pohrdání dolním lidem," píše Hanák. Podle něj mohla pravicová Sněmovna schválit ono pětiprocentní snížení už v listopadu, pokud by pro ni slovo solidarita nebylo jen cizím slovem. Ale i Senát mohl podraz očekávat a připravit se na něj.

Poslanec lamentuje, že má plat jako kdejaký účetní

Do české politiky se však chodí zbohatnout, a tak není divu, že si zákonodárci mocně hlídají své prebendy. Snížení se proto nelíbí poslanci ČSSD Alfrédu Michalíkovi, který tvrdí, že už teď mají poslanci plat jako kdejaký účetní. A Jaroslav Plachý z ODS navrhl, že by se mělo dědit poslanecké odchodné, protože poslanci mohou na cestách do rizikových oblastí padnout za vlast. „To se může stát, třeba pod stůl po náporu vína a extramocné kořaličky," glosuje Hanák jeho nápad.

K věci:

Bude-li to nutné, Senát zasedne i na Silvestra 

Tejc: Vláda má stále ještě možnost zdanit nejbohatší 

Ústavní čitelé si v příštím roce nejspíš finančně ještě polepší 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…