John bude po ideové konferenci ještě silnější

10.12.2010 14:23

Věci Veřejné nebudou na víkendové ideové konferenci řešit současnou pozici jejich předsedy a ministra vnitra Radka Johna ve vládě premiéra Nečase, a to ani za zavřenými dveřmi. Jeho pozice tak podle všeho posílí, informoval ParlamentníListy.cz zdroj blízký vedení strany. Nosnými tématy pak mají být budování krajské struktury včetně definování pozice stínového hejtmana a také uvolněný post volebního manažera strany, ze kterého odejde ministr dopravy Vít Bárta.

John bude po ideové konferenci ještě silnější

Ideová konference VV je doslova za dveřmi, proběhne proti původním plánům už o tomto víkendu v pražském hotelu Diplomat. Spekulace o tom, že by se za zavřenými dveřmi mělo řešit postavení ministra vnitra Johna zvláště poté, co se premiér i prezident ohradili proti Johnově výzvě k odstoupení policejního prezidenta Oldřicha Martinů, se podle zdroje ukázaly jako liché. „Jsem ji jist, že Johnova pozice nebude při uzavřeném jednání probírána," nechal se slyšet zdroj ParlamentníchListů.cz.

Dobudovat organizační strukturu je pro VV životně důležité

Věci Veřejné ostatně mají na starosti důležitější téma. Ukázalo se totiž, že strana musí urychleně dobudovat organizační strukturu pocházející ještě z dob, kdy byla malým regionálním sdružením v Praze 1 a 5. „Já budu určitě prosazovat, aby to bylo jedno ze zásadních témat. Je nejvyšší čas strukturu dobudovat nejpozději do poloviny příštího roku," řekl ParlamentnímListům.cz jeden z místopředsedů VV Jiří Vejmelka.

Šéfové krajů jako stínoví hejtmané?

Krajská organizační struktura je pro VV důležitá i proto, že se blíží krajské a s nimi spojené senátní volby v roce 2012. Podle zdroje by se tak mohlo hovořit i o vzniku pozice jakýchsi stínových krajských rad a stínových hejtmanů. Tuto informaci nepřímo potvrdil odstupující volební manažer VV vít Bárta. „Krajské volby začaly dnem, kdy skončily ty komunální. Hledání konkrétních stínových hejtmanům je přesto na ideové konferenci předčasné, protože napřed musí přijít ta organizační struktura v krajích. Je ale logické, že ten, kdo povede kraj, bude mít asi nejblíže k postu stínového hejtmana," uvedl Bárta.

Nahradí Peake Bártu?

Sám ministr dopravy a odstupující volební manažer připouští, že jeho funkce musí zůstat neobsazená co nejkratší dobu. „Já sám rezignoval proto, že funkce volebního manažera má řadu úkolů, na které jsem nestačil z časových důvodů. A je třeba ji urychleně obsadit, musí fungovat plynule. O konkrétních kandidátech ale hovořit nebudeme," dodal Bárta.

V této souvislosti se uvnitř VV hovoří velmi často o poslankyni Karolíně Peake. „To už je téměř jisté," informoval zdroj z VV. „Ano, podpora Karolíny Peake je napříč stranou velmi silná, ale pokud vím, kandidátů je více," řekl ParlamentnímListům.cz královéhradecký krajský lídr VV Jan Hrdina.

Škarka chce doprava

Ve věci samotné politické orientace strany bude o víkendu hodně slyšet výkonný místopředseda VV Jaroslav Škárka. Ten by stranu nejraději viděl na pravé části politického spektra, jak ostatně naznačil i na svém blogu na stránkách iDNES.cz.

„Budu na to téma mít příspěvek už v sobotu odpoledne. Jsem toho názoru, že VV ve sněmovních volbách hodně pomohla nálepka pravicové strany. Tam je podle mě skutečné místo VV. Cesta doleva či politickým středem nemá moc slibnou budoucnost či podporu," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Škárka.

Věci Veřejné navštíví na víkendové ideové konferenci i řada zajímavých hostů. Dosud blíže neupřesněný zástupce Americké obchodní komory by měl přednést svůj příspěvek v bloku věnovaném boji proti korupci, který je považován za nosné téma nejen ministra vnitra Radka Johna, ale celých VV. Podle informací ParlamentníchListů.cz se objeví i členové spřátelených stran, například německé FDP či Slobody a Solidarity, která je považovaná za jakousi slovenskou verzi českých VV.

Čtěte také:

Mocný stín Bárty a Johna. Překročit ho může snad jen Peake
Věci veřejné přesunuly konferenci do Prahy. Kvůli počasí

Všechny články k tématu RADEK JOHN
Všechny články k tématu VÍT BÁRTA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…