Premiérovo okolí: Nečas zablokuje jakoukoliv evropskou daň

13.12.2010 10:58

VÍME PRVNÍ Česká republika bude proti zavedení jakékoli společné evropské daně. Na Evropské radě má její zavedení zablokovat premiér Petr Nečas.

Premiérovo okolí: Nečas zablokuje jakoukoliv evropskou daň

Představa Evropské unie, že by zavedla společnou evropskou daň, zcela určitě narazí. Tři zdroje z okolí předsedy české vlády Petra Nečase pro ParlamentníListy.cz uvedly, že premiér na Evropské radě (summit Evropské unie) zablokuje pokus o zavedení jakékoli společné evropské daně, například i chystanou bankovní daň.

Zdroje ale zároveň upozorňují, že případná společná daň by mohla být nazvána „poplatkem", čímž by se mohla obejít nutnost, aby o ni Evropská rada musela rozhodnout jednomyslně, ale stačila by kvalifikovaná většina.

Proti jsou noví členové EU, kteří upřednostňují daňovou soutěž

„Společná evropská daň, která by pokrývala veškeré typy daní, je sci-fi, tedy neuskutečnitelná. Maximálně může jít o sjednocení daňového základu pro daň z příjmu právnických osob, což představuje přibližně deset procent dańových příjmů," říká pro ParlamentníListy.cz ekonom Petr Zahradník, který je součástí patnáctičlenné Národní ekonomické rady vlády Petra Nečase.

Ekonomický expert pokládá za samozřejmé, že proti zavedení jsou země, které vstoupily do EU v letech 2004 až 2007 a které jsou zastánci daňové soutěže, spolu s nimi pak Irsko, které má nízké korporátní zdanění. Právě kvůli aktuálním potížím Irska se ho Německo a Francie snaží přinutit, aby zvýšilo daně.

Společná evropská daň je nyní politicky neprosaditelná

„Šance na přijetí daně není moc velká, odhadoval bych to nejdříve za patnáct, dvacet let. Tu myšlenku bych nezavrhoval, ale předběhla vývoj. Momentálně je politicky neprosaditelná a ekonomicky neužitečná," hodnotí Zahradník naděje společné evropské daně.

Až dosud měla Evropská unie vlastní zdroje pouze v podobě cel, jinak je zcela závislá na financování z jednotlivých rozpočtů členských států EU. Odpůrci eurodaně se obávají, že po jejím zavedení by EU přestala bý členskými státy zvladatelná a že by se daň neustále zvyšovala.

Mezi návrhy, o kterých se prozatím spekulovalo, bylo zavedení daně z finančních transakcí (0,1-0,5 %), povinné odvody bank či tzv. uhlíková daň, tedy daň z emisí CO2.

K věci:

Mládek (ČSSD): EU potřebuje daň z finančních transakcí

Kubera: Evropská unie se rozpadne ještě za mého života

Strejček ODS: Barroso chce mít evropskou daň

Foto: europa.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, jih

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…