Rath na tajemném videu: Krade se tam a kradou tam všichni

14.12.2010 22:13

Jen málokterý e-mail doposud dokázal zamotat hlavu tolika lidem. Když ParlamentníListy.cz našly v redakční poště údajnou citaci od Davida Ratha, v níž se měl tvrdě vyjádřit o poměrech v českém pojišťovnictví, začali jsme hledat.

Rath na tajemném videu: Krade se tam a kradou tam všichni

Kde začít? Ideální nabídku materiálů obvykle poskytují profily ČSSD na Facebooku, stranické zpravodajství na oficiálních stránkách ČSSD.cz, stejně tak web Středočeského kraje a v neposlední řadě i profil Davida Ratha, taktéž na sociální síti Facebook. Všechna tato místa ParlamentníListy.cz prohledaly z jediného důvodu. Byl jím námět od Patrika Krátkého.

"Proč jste ještě nepsali o tom, že David Rath bojuje za práva pojištěnců a na kraji dokonce před novináři řekl, že tam kradou, že tam kradou všichni! To se bojíte?!" uvedl pisatel bez jakékoli další souvislosti.

ČTĚTE TAKÉ:

Jako první přišly na řadu oficiální stránky sociálních demokratů, zejména pak zpravodajská část iNews, kde se nachází téměř 4 tisíce videí. "Rozjely se pořádně už loni, chtěl to především pan Tvrdík, tehdejší volební manažer. Chtěl, aby všude byly kamery, v každém kraji, okrese a aby se dennodenně dodávalo pět až deset videí, dokonce se kvůli tomu svolaly dvě obří konference regionálních manažerů ČSSD. Je dobře, že se ten archiv neztratil," přiznal jeden ze zaměstnanců Lidového domu, který si nepřál být jmenován. "Nemám pověření komunikovat s médii a nechci problémy," doplnil.


Fotky ano, videa ne. Oficiální profil Davida Ratha:


ParlamentníListy.cz prošly několik stovek videí. Projevy Davida Ratha se dají spočítat na prstech obou rukou, a to téměř v každé stovce. Naposledy se hejtman vyjádřil 2. prosince ke zjednodušení systému pojišťoven. Žádné útoky na rozkrádání v jeho slovech slyšet nebyly. Stejně tak v předešlých videích, kde se Rath vyjadřoval ke stavu zdravotnictví, anebo k zdražování léků.

Oficiální profil ČSSD na Facebooku, to znamená 1 408 přátel a řadu příspěvků. David Rath se zde naposledy vyjádřil 2. prosince, tématem bylo zdravotnictví. Podle slov hejtmana "současnou finanční krizi ve zdravotnictví lze řešit." Útoky na krádeže v pojišťovnách? Samá voda.

Jako třetí přišel na řadu profil Davida Ratha na Facebooku. Ačkoli redakce pátrala půl roku nazpět, žádné podobně znějící video, natožpak článek, anebo poznámku nenašla. Zbývala poslední možnost: www.kr-stredocesky.cz. Po zevrubném zkoumání mnoha desítek záložek, rubrik a podrubrik byl výsledek stejný jako na začátku. Tedy nic.

A pak to přišlo. "Rádi bychom vás upozornili na nově vložené video z Politické střelnice Zuzany Bubílkové na televizi Barrandov," oznámila samotná televize. Ratha už jsme pomalu shazovali ze stolu, když se na monitorech objevila Zuzana Bubílková ve své satirické show. A jedna z prvních vět? "Uslyšíme, jak doktor Rath okomentoval skutečnost, že VZP podepsala bez tendru smlouvu na hlídací systémy svých budov."


Záznam začíná na konci první minuty vysílání:


Našli jsme! Bubílková skutečně pustila záznam z tiskové konference, který v současnosti není možné nikde dohledat. A co ta ostrá slova a vyjádření o zlodějích? Pisatel e-mailu nepřeháněl. Přesný záznam Rathových slov nabízíme níže:

"Mě by zajímalo, kdo by je chtěl vykrást? Tam nic pořádného nenajdete, protože tam máte jenom nesmyslné papíry, nevím, proč tedy VZP utratí za ostrahu svých budov kamerovým systémem 240 milionů a ještě bez výběrového řízení," rozohnil se Rath.

Ostrou munici si schoval na závěr. "Prostě já se nebojím říci, že v pojišťovnách se krade, krade se tam a kradou tam skoro všichni. To znamená všichni, kteří tam zadávají zakázky!" Bubílková po těchto slovech nezůstala stranou. "Ono nejde ani tak o to, co se tam ukradne, jako spíš o to, co se tam domluví," doplnila hejtmanova slova moderátorka.

Ta se zdravotnictví věnovala i z jiného úhlu pohledu. Narážela v té souvislosti na schůzku ministra dopravy Víta Bárty s šéfem České lékařské komory Milanem Kubkem. Prý se od té doby mezi pacienty vypráví vtip, jak pacient říká doktorovi: "Pane doktore, co se to se mnou děje, jsem nějaký žlutý!" Doktor odpovídá: "Nebojte, to nic není, to se jen přizpůsobujete módnímu trendu." "Jen abychom díky Bártovu šetření nemuseli za chvíli chodit k lékaři s čínským slovníkem," píchla si Bubílková v samém závěru.

Za námět Patrika Krátkého, ale i za desítky dalších postřehů, které ParlamentnímListům.cz chodí, děkujeme.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…