Ministr Dobeš chce zavést něžné zápisné místo školného

14.12.2010 6:57

Ministr školství Josef Dobeš a jeho strana Věci veřejné chtěli zavést tzv. odložené školné až po příštích volbách. Zároveň se znovu zabývají myšlenkou zápisného na vysokých školách už od příštího akademického roku.

Ministr Dobeš chce zavést něžné zápisné místo školného

Zápisné v maximální výši 6000 korun by tak zastupovalo školné. Mluvčí ministerstva školství Václav Koukolík tento plán potvrdil deníku Právo.

Něžné, citlivé přijatelné zápisné

„Zápisné doplněné o sociální stipendia je jedna z forem která je přijatelná," odpověděla místopředsedkyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová na dotaz, zda poplatek za zápis do studia nahradí školné.

Podle ministra Dobeše už zápisné funguje na vyšších odborných školách. „Je něžné, nebyrokratické, sociálně citlivé, přijatelné," řekl deníku Právo.

Odložení odloženého školného

ODS by byla pro formu odloženého školného. Připustila by i návrh TOP 09 na přímé školné, ale pouze za předpokladu, že bude vypracován systém půjček a splátek.

Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga by se měly dodržovat smlouvy a ne od nich odstupovat. Naráží tak na koaliční smlouvu, ve kterých se vládní strany zavázaly zavést školné v roce 2013.

Nevyřešené splátky

Zápisné by mohlo pomoci obejít sporné otázky ohledně zavedení školného. Jedná se například o způsob splácení půjčky na školné. Studenti by ho měli splácet až poté, co dosáhnou na průměrný plat. Ale třeba ve školství to může nastat až po 33 letech praxe.

Premiér Petr Nečas (ODS) zásadně nesouhlasí s posunutím odloženého školného. Stejně tak i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Premiér nesouhlasí ani se zápisným, které navíc nepodpořili ani rektoři.

Související:

Neustupujme od školného, oponuje vedení VV Škárka 

Smlouvy se mají držet, vzkázal Tluchoř véčkařům 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …