Galavečer Vítězslava Jandáka. Neudržela se ani Jílková

17.12.2010 5:40

Pohled mladých lidí na současnou politiku, to mělo být ústřední téma čtvrtečního diskusního pořadu Máte slovo. Zdůrazňujeme podmiňovací způsob "mělo být". Debata se nakonec stočila na úplně jiná témata.

Galavečer Vítězslava Jandáka. Neudržela se ani Jílková

"Dvacet jedna let po sametové revoluci, to už je jedna generace. Jak tito mladí lidé reagují na současnou politickou scénu? Vadí jim korupce? Jak vnímají diskutabilní morálku našich čelních představitelů? Ve většině případů nedají na populistická hesla, která pronášejí některé strany před volbami. Je jim jasné, že stát se ocitl v dluhové pasti a je potřeba s tím něco dělat. Na rozdíl od předchozích generací, které vyrostly v době socialismu, vědí, že se musejí postarat sami o sebe. Přestože mladí lidé komunismus nezažili, nebo možná právě proto, váží si možnosti svobodné volby, cestování a získávání zkušeností v cizině.

FINANCE A POLITIKA:

To jim dává rozhled, který bohužel neměli jejich rodiče a prarodiče. Ačkoliv politiky kritizují téměř za vše, uvědomují si velmi dobře, že nebýt roku 1989, jejich šance by byly zcela omezené a kritiku by si nemohli vůbec dovolit."

Tímto úvodem zvala Česká televize k vysílání diskusního pořadu Máte slovo. Hlavními hosty byli poslanci ČSSD a KSČM, tedy Vítězslav Jandák a Jiří Dolejš a senátor občanských demokratů Jaroslav Kubera. Prim vedl prakticky po celou dobu první jmenovaný.


Začátek debaty:


"Takže jako aha," reagoval Jandák na kritiku čtyřiadvacetileté studentky politologie, že nenosí kravatu. "Takže od zejtřka s kravatou, slyšel si to, jo?" komentoval posléze Jandák, tentokrát už mimo záběr kamery, ovšem se stále aktivními ruchovými mikrofony. "Jo, jo, slyšel," odvětil se smíchem Kubera. O co šlo? Zástupkyně mladé generace vytknula bývalému ministrovi kultury, že nereprezentuje.

"Vy jste herec a nemáte potřebnou kvalifikaci. Navíc nemáte kravatu a to mi stačí. Já vás jako ministra kultury nevnímám," sdělila stručně studentka VŠE Monika Bokšová. Kromě Jandáka se proti jejím slovům ohradil také senátor Kubera. "Prosím vás, to je rozšířenej názor, že ano? Vy byste asi chtěla, aby ministr školství byl učitel, že jo? A armády voják, že jo?" "Ne, měli by být ekonomové," přidal svůj pohled na věc letošní maturant Jáchym Srb.

Podobně vyhrocené reakce bývají v pořadu Máte slovo zvykem. "Šťávu tomu dodal ten Jandákův humor, jeho příměry byly neskutečné," řekl po skončení vysílání analytik Břetislav Polách. Na co narážel?

Senátor Kubera vytknul zákulisnímu prostředí v České republice fondy. "Jakýkoli fondy jsou prostě korupční, my v Teplicích žádný nemáme a nemá se teda kde brát!" uvedl Kubera. "Ježíši, to je to samý, jako kdybych já nechal vybít všecky ženský a přestalo se znásilňovat, co?" nechal se slyšet Jandák. Jeho časté poznámky a úkroky ke kolegovi z ODS několikrát rozesmály také moderátorku Michaelu Jílkovou. Na razanci svých výstupů Jandák nepolevoval.

Když se tedy debatovalo o výši platů poslanců a senátorů, které přítomní hosté ostře odsoudili, Jandák bouchnul do stolu. "Moje babička mi vždycky říkala, že ve slušný společnosti se o prachách nemluví. A basta." Jílková kontrovala: "No tak to my jsme asi všichni, vlastně tedy celá společnost špatně vychování." Jandák mlčel. Ticho nezůstali mladí studenti. Voleným zastupitelům přítomným ve studiu opakovaně vytýkali, že jsou jejich platy vysoké. "A tak mně to je jedno, vezměte si deset, dvacet procent, mně je to jedno," máchal rukama showman Jandák, čímž vzal hostům z řad mladých občanů vítr z plachet. Jeho poznámkami nakonec skončilo vysílání pořadu Máte slovo nejen pro tento týden, ale taktéž pro celý letošní rok.

Něco z minulosti

Poslanec Vítězslav Jandák i senátor Jaroslav Kubera jsou často dotazováni také ParlamentnímiListy.cz. O jejich otevřenosti hovoří některé z vybraných výroků.

Jandák o násilí v dětských filmech: "Jak tam není alespoň jeden mrtvý, tak to nejde. Vzpomínám, že na český rodinný film Maharal, který získal devět zahraničních cen, nechtěl Fond kinematografie nic dát. Doba už je taková a násilí bude ve filmech jen přibývat. Možná bude za čas kritériem, že do tří mrtvých bude film přístupný a nad tři už nepřístupný."

Jandák o tom, jak si zabouchnul klíče ke svému srubu v Chlumu u Třeboně: "Zůstal jsem jen tak v tričku a teplákách. Protože máme velmi dobře zabezpečenou chalupu, ani hasiči se tam nedostali. Museli pak jít jistou cestou tak, aby se dovnitř dostali. Trvalo to dvě hodiny, byl jsem šíleně vymrzlej. Je to ponaučení, teď mám klíč pořád u sebe."

Jandák o nové knize Petry Paroubkové: "Já žádné ukázky nečetl, já ani nevím, že paní Paroubková něco píše. Takže se k tomu nemůžu vyjádřit. Jsem tady na jihu zapadán sněhem, nedá se vyjet, nemám noviny a nejde internet. Název „V botičkách od Diora" je ale slibný. Ale, že bych byl nervózní z toho, že jsem ukázky z knihy nečetl, to říct nemohu."

Kubera k regulaci kouření, kterou chce vyhlásit Evropská unie: "Ať už jdou opravdu do


Jandák k neutišení:


hajzlu. To už by se měla Evropská unie opravdu rozpustit. Definitivně se zbláznili. Cigarety jsou ale jenom jedna věc. Oni už chtějí kontrolovat a zakazovat opravdu úplně všechno. Snad se aspoň někteří eurofilové nyní proberou. Příště udělají úspornou směrnici, že doma můžete mít maximálně 18 stupňů, aby se neplýtvalo energiemi a ekoeuropolicie bude lézt lidem do baráku a kontrolovat, jestli nevytápějí na více než 18 stupňů. No a zavedeme eurozářivky pěkně do semaforů. Ty pomalu nabíhají, tak pěkně zklidníme provoz. To bude doba, než naběhne zelená, oranžová a červená."

Kubera o záměru EU ke sjednocení pravidel pro chov psů a koček: "No to je výborné, s čím ti soudruzi z Bruselu zase přišli. Bez nich by byla úplná nuda. Je vidět, že Evropská unie se začala opravdu zabývat vážnými věcmi. Řecko a Irsko jsou v háji, pokládá se nám Belgie, Španělsko. Portugalsko a Itálie k tomu nemají daleko a oni přišli s celounijní regulací pejsků a kočiček. To je naprosto úžasné a bezvadné. Neměli by ale zapomenout taky na naši andulku. Chuděra Kuberovic andulka by třeba nebyla regulována, tím by byla diskriminována a mohla by ji z toho vypadat všechna pírka."

Kubera o budoucnosti EU: "Myslel jsem, že se toho nedožiju, ale vypadá to, že se toho nakonec dožiju, protože to jde mnohem rychleji, než jsem se domníval. U říší je to podobné jako s mamutími firmami. Když se firma rozroste do rozměrů, které už se nedají zvládnout, tak skončí špatně. A ti chytří, jako je PPF, se začnou zbavovat jednotlivých divizí, když vidí, že jim to přerůstá přes hlavu."

Více o pořadu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…