Poprvé od války se sejde český a bavorský premiér

20.12.2010 7:53

Premiér Petr Nečs dnes přijme bavorského premiéra Horsta Seehofera. O otázkách historie ale mluvit nechce.

Poprvé od války se sejde český a bavorský premiér

Horst Seehofer uskuteční svoji historicky první návštěvu Česka. Již v neděli se setkal s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem. Hlavní jednání s předsedou české vlády Nečasem ho ale čeká až dnes. Seehofer přijel na pozvání české strany. Setkání obou premiérů se uskuteční od konce druhé světové války poprvé.

Nečas nechce mluvit o historii

Nečas již dříve uvedl, že společné jednání nechce věnovat řešení sporných otázek týkajících se historie, tedy poválečných odsunech sudetských Němců. Bavoři prý totiž očekávají průlom v politických vztazích, které byly dosud poněkud zamrzlé. Mezi lidmi na obou stranách hranice i v rámci podnikatelské sféry se vzájemné vztahy přitom vyvíjejí dobře a dlouhodobě fungují.

Horsta Seehofera čeká také schůzka s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Jednání by se podle neoficiálních informací mělo týkat smíření mezi Čechy a Němci. Sejít se má ale i s představiteli Židovské obce v Praze.

Do Prahy přijel i vrchní předstvitel sudetských Němců

S bavorským premiérem přijede do Prahy i vrchní představitel sudetských Němců Bernd Posselt. Ten se ale jednání s premiérem Nečase nezúčastní. O Bavorech se hovoří jako o patronech sudetských Němců a právě z jejich řad se nejčastěji ozývají názory, že Benešovy dekrety by měly být zrušeny. Česká republika to ale odmítá. Odkazuje pak na mezivládní česko-německou deklaraci, podle které není stěžejní budování vtahů v minulosti, ale v budoucnosti.

Dále:

Přijíždí bavorský premiér, veze s sebou Posselta

Na pozvání Česka přijede do Prahy patron sudetských Němců

Sudetští Němci se bouří. Německý soud vrátil Chebu les

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…