Česká měna oslabila. Podle analytiků i kvůli vládní krizi

20.12.2010 17:46

Česká koruna v úvodu týdne oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám, proti euru se dotkla pětiměsíčního minima. Podle některých analytiků za tím stojí i nervozita investorů před úterním hlasování ve sněmovně o nedůvěře vládě.

Česká měna oslabila. Podle analytiků i kvůli vládní krizi

Kolem 17:00 koruna proti pátku klesla o pět haléřů na 25,24 Kč/EUR, k dolaru ztratila 12 haléřů na 19,28 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. 

"V průběhu dnešního obchodního dne se na mezibankovním trhu uskutečnil obchod za 25,287 Kč/EUR. Česká měna se tak vyšplhala na nejslabší úroveň za posledních pět měsíců," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. 

Investoři čekají na hlasování o nedůvěře vládě

Případný pád vlády by podle něj výrazně nahlodal očekávání investorů, že nynější středopravý kabinet se svou pohodlnou sněmovní většinou uskuteční potřebné reformy. "Pád vlády by byl překvapením, které by vyvolalo reakci trhu," doplnil Vejmělek, podle nějž by to minimálně v první reakci mohlo vést k oslabení koruny. 

Podobně jako koruna v pondělí ve středoevropském regionu oslabovaly i maďarský forint a mírně i polský zlotý. Forintu podle Vejmělka nepomohlo ani zvýšení úrokových sazeb maďarskou centrální bankou. "Trh se obává politického boje mezi (maďarskou) vládou a centrální bankou," dodal. 

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk nevidí za oslabováním středoevropských měn žádnou podstatnou zprávu, před koncem roku podle něj nabývají na významu změny v portfoliích investorů, které nevycházejí z krátkodobých impulzů. "Částečnou roli však dnes sehrálo slabší euro, které proti dolaru kleslo na hranici 1,3100 USD/EUR," upozornil Vlk a poukázal také na přetrvávající obavy ze šíření dluhové krize na další členy eurozóny. 


Čtěte také:


Ilustrační foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…