Michálek popsal, jak nahrával s mobilem v kapse

21.12.2010 7:06

Libor Michálek, bývalý šéf Státního fondu životního prostředí, se v pondělí dočkal požadované omluvy od premiéra Petra Nečase. V rozhovoru pro Hospodářské noviny například prozradil, že mu od lidé posílají esemesky s podporou.

Michálek popsal, jak nahrával s mobilem v kapse

Pomocí médií stupňoval ministr životního prostředí Pavel Drobil tlak na Michálka. Ten vše označil za lži a žádal omluvu za očerňování jména. V pondělí se dočkal omluvy od premiéra.

„Počítal jsem s tím ze strany pana Drobila, nepočítal jsem s tím u pana premiéra. Ale budiž," řekl Michálek o omluvě od premiéra Nečase. Dodal, že si rozhodně nechtěl hrát na Jamese Bonda, jak ho někteří politici označili.

Měl jsem mobil v kapse

Michálek zjistil, že nemůže čekat pomoc od Bezpečnostní informační služby (BIS). Na orgány činné v trestním řízení se nechtěl obracet, dokud neměl hmatatelné důkazy. Rozhovory prý nahrával na mobilní telefon.

„Většinou jsem ho měl v kapse a snažil jsem se k dotyčnému víc naklánět, aby přístroj zachytil aspoň něco," popisuje průběh natáčení.

Potřeboval jsem důkaz

Důvodem nejít rovnou na policii bylo hrozící okamžité odvolání. Pak už by žádné důkazy nezískal.

„To, že jsem na policii nešel, bylo dán tím, že jsem považoval za nutné mít to potvrzené od někoho dalšího. Jinak se obává, že by u soudu nahrávky poradce Knetiga nebyly brány jako dostatečný důkaz," vysvětluje v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Rada pro další úředníky

Pokud by se podobná situace stala v soukromé firmě, Michálek by se obrátil na policii.

„V okamžiku, kdy máte podezření, že do toho mohou být zataženi i poslanci chránění imunitou, že to není hra jednoho člověka a že to může mít organizované pozadí, musíte se zachovat jinak," radí Michálek.

Měl by následovat kontakt s BIS, jejímž úkolem je mimo jiné shromažďování informací, které mohou ohrožovat ekonomické zájmy státu. „Teprve až pak by se mělo nejspíš přistoupit k vlastnímu nahrávání," myslí si Michálek.

Podpora okolí

Michálka překvapila podpora od lidí: „Přišlo mi spoustu pozitivních esemesek. Také zaměstnanci fondu se za mě staví. A když jsem se zúčastnil internetové diskuse, místo otázek lidé spíše posílali poděkování, že jsem to otevřel. "

Související:

Jednání koalice skončilo odchodem Véček, kníže nechápe 

SLEDUJEME kauzu Drobil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…