Události ČT, tak hluboko jste klesly. Až na polovinu

23.12.2010 18:44

Dříve výkladní skříni České televize, zpravodajskému pořadu Události, možná zvoní hrana. I ředitel zpravodajství Bradáč přiznává, že v době kontinuálního vysílání se vysílání Událostí stalo anachronismem.

Události ČT, tak hluboko jste klesly. Až na polovinu

Hlavní zpravodajský pořad České televize, který den co den veřejnoprávní médium vysílá od 19 hodin pod názvem Události na ČT1, zažívá strmý a dlouhodobý pokles sledovanosti. Markantní je to především při srovnání diváckého průměru v roce 2005 (1 435 000) a téměř kompletního letošního roku (725 000). Za pět let tedy ubyla Událostem takřka polovina diváků.

Zatímco ještě během let 2004 a 2005 se podle údajů ATO Mediaresearch zpracovaných pro ParlamentníListy.cz společností MÉDEA RESEARCH sledovanost v několika dnech vyhoupla přes dva miliony, tak v těchto dnech klesá k hranici půl milionu. V úterý 21. prosince, v den hlasování o nedůvěře vládě, sledovalo Události 599 tisíc diváků, o den později už jen 558 tisíc.

Pokles sledovanosti Událostí je daní za vznik ČT24

„Na základě dostupných dat se domníváme, že čím víc sledují diváci ČT24, tím spíš v 19 hodin přepnou na jiné televizní stanice, aby se podívali, jak jsou tyto události zpracovány na ostatních televizích. Je to jakási ´daň´ za neustále rostoucí sledovanost ČT24," uvádí pro ParlamentníListy.cz šéfredaktor zpravodajství České televize Karel Novák.

Pravdou je, že začátek poklesu sledovanosti Událostí na ČT1 lze spojit se vznikem čistě zpravodajské stanice ČT24, která se v květnu 2005 objevila nejprve na internetu, satelitním vysílání a v kabelových sítích, ale po digitalizaci televizního vysílání se stala součástí veřejnoprávního multiplexu. Diváci tak už nemusejí čekat na večerní obrazové zpravodajství, protože ho mohou sledovat přes den průběžně.

Měřit komerční a veřejnoprávní média jedním metrem je nesmysl

„Je to odraz změněného životního rytmu společnosti. Události v současné podobě se v rámci kontinuálního vysílání zdají být určitým anachronismem," přiznává pro ParlamentníListy.cz Roman Bradáč, ředitel zpravodajství České televize. Poukazuje na to, že díky novým technologiím bude nabídka informací stále širší a koláče sledovanosti se budou dělit na stále víc dílků.

„Snad konečně někdo pochopí, že měřit komerční média a média veřejné služby jedním metrem, je nepřehledný nesmysl. Straší mne představa, že by kritérium sledovanosti určovalo editoriální záběr a formální zpracování zpráv právě v kategorii televizního zpravodajství veřejné služby. Pak by se definitivně popřela veřejná užitečnost instituce," upozorňuje Bradáč.

Česká televize může jít ve šlépějích ciziny a Události zkrátit

Dvě největší soukromé televize si na sledovanost svých hlavních zpravodajských pořadů opravdu nemohou stěžovat. Televizní noviny, které vysílá TV Nova večer od půl osmé, si dlouhodobě drží sledovanost nad hranicí dvou a čtvrt milionu diváků. Zprávy TV Prima, které začínají pět minut před sedmou večer, sleduje kolem 900 tisíc diváků a ani překonání milionové hranice není nic výjimečného.

Podle ředitele zpravodajství ČT si podobnou pseudo krizí prošly hlavní zpravodajské relace televizní veřejné služby i v jiných zemích, pokud jde o jejich vysílání na hlavním programu. „Občas se pak hlavní zpravodajské relace posunuly na zpravodajský kanál a na hlavním programu v tradičních časech se udržela jen zkrácená a formálně odlišená podoba. Česká televize stojí před podobným rozhodnutím," naznačuje Bradáč, že by se nynější formát Událostí na ČT1 nemusel už dlouho udržet.

Čísla ukazují, že za zprávami diváci čím dál víc utíkají na ČT24

Dokládá to i na vzestupu sledovanosti zpravodajského programu ČT24, jehož celodenní podíl na sledovanosti činil v úterý, kdy se hlasovalo o nedůvěře vládě, 9,53 procenta, což je historicky druhé nejvyšší číslo pro ČT24 (zatím nejvíce 12,99 procent při květnových volbách do Sněmovny). A právě ten den dosáhly rekordního čísla Události, komentáře od doby, kdy jsou vysílány jen na ČT24. Dívalo se na ně 372 tisíc diváků a podíl na sledovanosti byl 15,79 procent.

Předseda Rady České televize Jiří Baumruk už se dokonce setkal s názorem Události zrušit úplně, ale na jednání Rady tato úvaha nikdy nezazněla. „Určitě se s tím bude příští rok něco dít především proto, aby nižší sledovanost nesnižovala nájezd na prime time ČT1," poznamenává pro ParlamentníListy.cz Baumruk.

Česká televize posílí čas před vysíláním Událostí

Uvažovaných možností je podle předsedy Rady ČT víc, ať už zkracování či zhušťování obsahu Událostí. „To je ale především záležitost ředitele zpravodajství pana Bradáče, do toho my mu zasahovat nebudeme. Ale sledovanosti Událostí na ČT1 by mohlo přispět plánované posílení rozjezdu před sedmou hodinou," dodává Baumruk.        

K věci:

ČT trápí sledovanost. Zrušte se, nikomu byste nechyběli, radí Jakl

Drobilova aféra se sledovaností Moravce nezamávala, je před Vánoci

Veřejnoprávní podle Jandáka: Dejte peníze a nestarejte se

Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …