ČT trápí sledovanost. Zrušte se, nikomu byste nechyběli, radí Jakl

03.12.2010 11:04

Zaměstnancům České televize začíná být zřejmě horko. Hrozí totiž, že kvůli úbytku sledovanosti mnozí z nich instituci opustí.

ČT trápí sledovanost. Zrušte se, nikomu byste nechyběli, radí Jakl

Česká televize se potýká s velkými problémy. Nejen, že 150 umělců podepsalo dopis, který si stěžuje na její program, hospodaření i vedení, ale ubývá jí i diváků.

Nejmarkantnější úbytek sledovanosti je patrný u hlavní zpravodajské relace Události. Tu nyní ve sledovanosti předstihla i televize Prima, na niž se v minulosti vždy dívalo méně lidí než na zprávy České televize.

PETICE umělců kritizujících situaci v ČT ZDE

Na Události už nikdo nekouká

Třeba minulý týden sledovalo Události ČT pouze 688 tisíc lidí, zatímco Zprávy TV Prima si pustilo 910 tisíc Čechů.

A právě v souvislosti s úbytkem diváků možná v Událostech dojde ke změnám. Z obrazovky by tak mohla zmizet třeba moderátorka Jolana Voldánová.

Pryč s Voldánovou

"Události potřebují změnu. A možná je třeba i zamyslet nad novými tvářemi - třeba Jolana Voldánová je moderuje už 15 let," sdělila například deníku Blesk členka Rady ČT Dana Eklová.

Bývalý ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal, který nyní vede tuto oblast na konkurenční Z1 s ní ale nesouhlasí.

Šámalovy fotogenické hlouposti

"Výměny moderátorů, sledovanosti relací a podobné věci jsou fotogenická hloupost," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že ze své pozice nechce další dění v ČT, například pozici ředitele Jiřího Janečka, jakkoliv komentovat.

A ke kritikům veřejnoprávní televize se dlouhodobě staví také tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl.

Podle Jakla by ČT nikomu nechyběla

"Pro existenci České televize není žádný důvod. Státní noviny také žádné nemáme a nikomu nechybějí. Kdyby Česká televize neexistovala, také by nikomu nechyběla," sdělil lapidárně ParlamentnímListům.cz.

Problém podle něho nespočívá ani tak ve špatném personálním obsazení ČT, jako v samotném principu existence státní televize.  

A na tu naráží právě i dopis signovaný desítkami umělců. Podle nich má  "tristní program". Ten však až na hlavní zpravodajskou relaci stále táhne. Například nedělní série Ach, ty vraždy, v níž hlavní roli ztvárnila Jiřina Bohdalová, co se týče sledovanosti s převahou porazila komerční Talentmánii TV Nova.

A úspěch slaví i další původní tvorba České televize - třeba pořad Pošta pro Tebe, v němž diváci hledají své před lety "ztracené" příbuzné či přátele.

Padesátníky ČT zajímá

"Pokud se podíváme na cílovou skupinu, jsou to mnohdy lidé nad 50 let. To je menšinová skupina, která komerční stanice zas až tak nezajímá," vysvětlil redakci mediální analytik Milan Kruml důvod diváckého úspěchu tohoto pořadu.

V souvislosti s aktuálním děním v České televize se často spekuluje o tom, že by z jejího čela měl odejít současný šéf Jiří Janeček. Ten je často kritizovaný zejména kvůli milionovým odměnám, které si prý nezaslouží.

Více čtěte:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová, Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…