Ministr kultury mluví jak dlaždič. Uvidíte sami...

26.12.2010 6:45

Vánoční dvojčíslo časopisu Reflex v rubrice Never more zkritizovalo vystoupení ministra kultury Jiřího Bessera v zábavné show Karla Šípa Všechnopárty.

Ministr kultury mluví jak dlaždič. Uvidíte sami...

Marek Gregor z časopisu Reflex k onomu vystoupení poznamenal: "Je do nebe volající, že ministr kultury neumí ČESKY! Za téměř půl roku ve funkci (kdy vykonal celkem rozumné věci) ho to už někdo mohl naučit, třeba tiskový mluvčí! Jak může ministerstvo kultury vést člověk, ze kterého v televizním rozhovoru (tentokrát ve Všechnoparty) nevypadne jediná spisovná věta!"

ParlamentníListy.cz se proto obrátily na středoškolskou učitelku z Berouna, kde Jiří Besser šestnáct let působil coby starosta. Podmínkou Mgr. Květy H. bylo, že neuvedeme její příjmení.

INKRIMINOVANÁ VŠECHNOPÁRTY:

"Čeština pana ministra není závadná, vulgární, ani se v ní neprojevuje slang. Co jí však nechybí, jak sami slyšíte, to je obecná vrstva a dialektika," uvedla profesorka českého jazyka. Dodejme, že právě nespisovná čeština je v současnosti označována jako čeština obecná. Jak uvádí slovníky spisovného jazyka:


Kdo je kritik ministrova vystoupení?


"Hovorová čeština je mluvená forma spisovné češtiny. Od psané formy se liší například tím, že zahrnuje též jazykové prostředky bližší nespisovné (obecné) češtině, které postupně začínají být vnímány jako spisovné. Někteří lingvisté nehovoří o hovorové češtině jako o samostatné formě češtiny, ale o vrstvě stylově příznačných hovorových prostředků v češtině, které jsou v užším smyslu méně spisovné nebo které jsou specifické pro mluvenou řeč. Protikladem hovorové příznačnosti v rámci spisovného jazyka je knižní příznačnost."

Vraťme se nyní o několik týdnů zpět. 26. listopadu v pořadu České televize, v zábavné show Karla Šípa Všechnopárty, postupně vystoupili ministři Alexandr Vondra, Radek John a konečně Jiří Besser. Vzájemná komunikace podle analytika Břetislav Polácha byla dána známostí mezi moderátorem a hosty. "Zatímco se John a Besser znají s Karlem Šípem, jak sami řekli, přes deset let, bavili se opravdu jako kamarádi někde u piva a čeština šla stranou. V případě ministra obrany ale ne, tam si Šíp držel dost výrazný distanc, a když se nyní podíváme na záznam, ani tam není moc obecných termínů, které by češtinářům trhaly uši," řekl Polách pro ParlamentníListy.cz.

Voni to neřikaj!

A na co tedy ve své poznámce narážel Marek Gregor z Reflexu? Naše redakce si znovu pustila záznam Všechnopárty, který na internetu přesně po měsíci vidělo už 51 tisíc diváků, aby vám přinesla fonetický přepis toho, jak ministr kultury Jiří Besser hovořil.

První odpověď se týkala původní profese Jiřího Bessera, kterou je stomatologie. "Já musim hlavně říct, že zubaře sem dělal jedenáct let, dělal sem to strašně rád a teď posledních šestnáct let sem dělal starostu téměř dvaceti tisícovýho města. A strašně mi štve, že všichni pořád řikaj, že jaksi ten zubař dělá kultůru a jaksi podceňujou práci těch starostů." Šíp v té souvislosti zjišťoval, zdali by Jiří Besser ještě zvládnul nějaký lékařský zákrok. "Já bych si troufnul i teďka ten zub vytrhnout. A musim říct, že specielně některejm lidem i víc."


Ministerská vizitka:


"Ale tak já to myslel přeneseně, jestli je třeba pro tebe snazší teďka zaplombovat Národní divadlo," reagoval rozesmátý moderátor a pokračoval. "Jirko a voni tě teďka hodně rentgenujou, aby zjišťovali tvůj kulturní vkus, a tak jako je ti to příjemný?" Reakce? "Vadí mi akorát, když někdo píše nepravdy, na to sem připravenej nebyl... A pak sem byl třeba zvyklej na tu regionální popularitu, že du po tom Berouně a tam zas řikali, voni se choděj koupat do toho bazénu, a tak."

Karel Šíp: "To mi neřikej, že seš tak populární, že ti řikaj někde v sámošce, hele, to je ministr kultury Besser." "Ale to voni neřikaj," odvětil se smíchem Besser. Poslední zajímavou zmínkou byla jeho reakce na poranění oka způsobené zásahem míčem při nohejbalu na dovolené s Karlem Šípem. Podle moderátora se zdá, že je ministrovo oko v pořádku. "Vypadá to normálně, ale vidí to starou prdlačku."

"Já bych určitě nehodnotila pana ministra podle toho, že použil obecně znějící koncovky, anebo proto, že mluvil hovorově. Šlo přeci o zábavný večer a na debatu u zkoušky dospělosti, kde je spisovná čeština od žáků striktně dodržována," komentovala pro ParlamentníListy.cz učitelka Květa H.

Pokud bychom se na trio pozvaných hostů podívali z hlediska šetření popularity agentury STEM, tak uvidíme, že nejpopulárnější byl v listopadu Radek John (34 procent), následoval Alexandr Vondra (33 procent) a konečně Jiří Besser (18 procent).

Kam dál?


##MINIPAS 2199##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …