Dimun čeká druhou kauzu Drobil. Bude jí audit u Vondry

30.12.2010 22:56

V souvislosti s kauzou Drobil si nejlépe počínala TOP 09, hodnotí na webu Vaševěc.cz bývalý šéf marketingu ČSSD Petr Dimun. K tomu očekává, že politickou scénou otřese výsledek auditu Vondrova hospodaření během českého předsednictví EU, které zadal ministr Kalousek.

Dimun čeká druhou kauzu Drobil. Bude jí audit u Vondry

Z krize vyvolané údajnou korupcí ve Státním fondu životního prostředí nevytěžil ministr financí Miroslav Kalousek žádné viditelné benefity, ale je to jen zdání. Zbavil se totiž nepříjemně chytrého soupeře v boji o podobu obří zakázky na řešení ekologických škod. „Ať již bude Drobilův nástupce jakkoliv schopný, nebude mít čas se v problematice zorientovat a efektivně tak čelit soustředěnému útoku Kalouskovy fronty," míní na webu Vaševěc.cz Petr Dimun, bývalý šéf marketingu ČSSD.

Místopředsedovi TOP 09 se jednak podařilo odvést pozornost od vlastních problémů a navíc lidem v předvánočním období musel imponovat stoický klid jeho strany ve srovnání s ODS a VV. „Bonusem je pak pro Kalouska ponížení, které utrpěl jako premiér i předseda ODS Petr Nečas, jehož autorita se nyní jak v ODS, tak především ve vládě limitně blíží nule, neboť jeho faktickou roli v obou případech převzal Václav Klaus," uvádí Dimun.

Druhý „pan Čistý" rozjel vyjednávání o nástupnictví v čele ODS

Jako druhou kauzu Drobil pak lze podle bývalého šéfa PR sekce Lidového domu čekat výsledek auditu, který Kalousek zadal na svého vládního kolegu, ministra obrany a místopředsedu ODS Alexandra Vondru ve věci jeho hospodaření na Úřadu vlády, kdy měl na starost výdaje na české předsednictví EU.

„Je otázkou, zda a jak se bude Vondra bránit, či zda rezignuje tak rychle jako Drobil a jak se v celé věci zachová premiér Nečas," spekuluje Dimun s tím, že předseda vlády už Vondru, který se stylizoval hned po něm do role druhého „pana Čistého", tedy symbolu „nové ODS", nemůže považovat jistou dobu za svého spojence. Neboť je to právě Vondra, kdo již rozjel zákulisní vyjednávání o svém nástupnictví v čele ODS v případě Nečasova pádu.

V reakci na Kalouskův audit akceleroval Vondra vstřícnost vůči „kmotrům"

Podle bývalého šéfa marketingu ČSSD je ale už teď jasné, ať Vondra setrvá, nebo rezignuje, že přijde kauza, která oslabí ODS a posílí vnitrostranické kritiky, kteří zůstali po posledním kongresu ODS mimo hru. „Fakt, že je to právě Vondra, který k nim intenzivně již několik měsíců hledá cestu a navazuje s nimi čilé kontakty, jen zvyšuje napětí uvnitř ODS," podotýká Dimun.

Pokládá přitom za zajímavé, vstřícné kroky vůči „kmotrům" akceleroval Vondra právě poté, co Kalousek zadal audit jeho hospodaření s penězi na české předsednictví. I proto může být vzhledem ke vztahům uvnitř koaličních stran nový rok, ač nevolební, stejně zajímavý na politická překvapení, vzestupy a pády jako ten právě končící.

K věci:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …