Už žádné další korupční skandály, volá v novoročním přání Hašek

01.01.2011 20:45

Optimista Hašek (ČSSD) vidí rok 2011 černě. Když odejdou lékaři, bude to podle něj katastrofa. Odpovědnost za tuto krzi dává Hašek už exministru zdravotnictví Julínkovi (ODS). A co by si aspirant na předsedu ČSSD přál? Rok bez korupčních skandálů.

Už žádné další korupční skandály, volá v novoročním přání Hašek

Šéf hejtmanů Michal Hašek (ČSSD) o sobě tvrdí, že je optimista. Nicméně alespoň začátek nového roku nijak růžově nevidí.

"Bohužel, prvního března nám hrozí krize v regionálním zdravotnictví. Opakovaně jsme marně upozorňovali všechny tři vlády, se kterými jsme se setkali při svém mandátu hejtmanů ČR, že v této oblasti krize latentně narůstá. Jsem přesvědčen - a to už z doby vlády ministrování Tomáše Julínka - že vláda zcela záměrně rozevírala nůžky mezi financováním státem zřízených fakultních nemocnic a mezi regionálními nemocnicemi,"obviňuje vládu Hašek.

Sledujeme téma Exodus lékařů

Musí vychladnout hlavy 

Řešení problému má podle Haška (ČSSD) opět v rukou vláda, protože nemocnice jsou financovány průběžně ze zdravotního pojištění a základní dokument - úhradovou vyhlášku - vydává právě ministerstvo zdravotnictví.

"I když připravujeme krizové scénáře, nemůžeme situaci zvládnout sami. Je potřeba normální pragmatická, nepolitická diskuse z úrovně vlády s jednotlivými regiony a vytvořit parametry proto, aby bylo možné nastavit síť lůžkových zařízení," tvrdí Hašek.

Podle něj má v této oblasti jihomoravský kraj již náskok. „Už rok a půl připravujeme jednu společnou koncepci zdravotnických lůžkových zařízení. Vyjadřují se k ní nemocnice fakultní, krajské i městské. Když to dopadne dobře, tak v březnu bude k dispozici unikátní pilotní jednotná koncepce lůžkových zařízení," nabízí řešení Hašek (ČSSD)

Měla by přinést vyšší efektivitu ve veřejných výdajích i v investicích. Ušetřené peníze podle mne musí dostat lidé. Nejen lékaři, ale všichni zaměstnanci ve zdravotnických zařízeních.

Přeji všem rok bez korupce

Jeho největším novoročním přáním je, aby lidé už nemuseli den co den otvírat noviny a internet, rozhlas a televizi a číst či poslouchat v nich opakující se zprávy o dalších a dalších skandálech a podezřelých krocích politiků či podnikatelů ve spojení s politiky.

„Obávám se, že voliči jsou v této oblasti už velmi skeptičtí a přestávají věřit, že lze ještě dosáhnout nějaké nápravy. A to je hodně smutné a je na nás, abychom se to pokusili zvrátit," uvedl Hašek.

Související:
Tajná dohoda z Hradu nás bude bavit i tento rok, míní Zbořil
SLEDUJEME kauzu Drobil
SOCIOLOGOVÉ Otrlí Češi si na "špínu" v politice zvykli. Kauzu Drobil ODS přežije

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…