Klaus podpořil v projevu Nečase a reformy. Poškádlil Véčka

01.01.2011 13:58

Prezident republiky Václav Klaus letos pronesl již svůj osmý novoroční projev. Poprvé byl zvolen prezidentem 28. února 2003 a jeho prvním prezidentským projevem byl inaugurační projev ze 7. března téhož roku.

Klaus podpořil v projevu Nečase a reformy. Poškádlil Véčka

Pokud se podíváme na strukturu jeho starších projevů, tak se v nich objevují vždy komentáře k ekonomickému vývoji, stabilitě či nestabilitě vlády a volbám (pokud ten rok proběhly či proběhnou) a postavení České republiky v Evropské unii a ve světě a míře její suverenity.

Prezident také velmi často apeluje na mezigenerační a národní soudržnost, národní hrdost a vlastenectví a vyzývá k tolerantnější a solidárnější atmosféře ve společnosti. Současně téměř vždy vyzývá k omezení regulací, zeštíhlení přebujelého sociálního a byrokratického státu, provádění reforem a snížení státního dluhu. Ne přiliš jinak tomu je i letos.

Celý projev ZDE

Související:

Politologové: Klaus v projevu zmíní reformy, euro a vládní krizi

Víme, jak vzniká novoroční projev prezidenta Klause. Pomáhá i syn
SLEDUJEME téma Novoroční projev

Nebudou volby. Bude větší klid

Na začátku prezident vyjádřil naději, že letošní rok bude klidnější, neboť neproběhnou žádné volby, které vzbuzují vzájemnou nevraživost. Klaus doufá, že letos k volbám nepůjdeme, tedy, že vláda vydrží a nebudou muset být předčasné volby. Zmíněny byly i nové politické strany.

„V uplynulém roce jsme měli troje volby, v nadcházejících dvanácti měsících snad volit nepůjdeme. Nebudou tedy předvolební kampaně a různé nevraživosti z nich pramenící. Jistou změnu loňský rok přinesl. Do parlamentu se dostaly dříve neznámé politické strany a jak na centrální úroveň, tak do vedení obcí a měst přišly nové osobnosti. Dejme jim příležitost, aby ukázaly, co umějí," řekl Klaus.

Reformy a škrty

Prezident se tradičně dotknul i hospodářských otázek. Rok 2011 bude podle něho zřejmě rokem ekonomického růstu, ale důsledky nedávné hospodářské krize budou i nadále citelné. Klaus zkritizoval fakt, že naše země žila bez rezerv a na dluh a v léta 2004-2007 nevyužila pro reformy. Prezident tak zkritizoval i část funkčního období vlády Mirka Topolánka. 

Klaus podpořil reformy a škrty, aby se naše země nedostala do stejných problémů, ketrým čelí například Řecko a ostatní státy jižního křídla eurozóny. Zopakoval i své staré varování před ekonomickým zaostáváním Evropy za částmi světa, v nichž je velký hospodářský růst.

OBRAZEM Klausův projev

Evropa zaostává

„Nedávná krize, o které se mluví jako o celosvětové, byla spíše krizí euro-americkou. Zvláště Evropa zaostává a bude-li to pokračovat, brzy se dostane do problémů ještě větších - a my s ní," zdůraznil. Již dříve vyprávěl historku ze summitu EU-Asie, kdy indický viceprezident řekl, že krizi má právě Evropa, a ne Asie, kde mají některé státy hospodářský růst mezi osmi až 10 procenty HDP.

Prezident připomenul, že v roce 2000 byla naše míra domácího zadlužení vůči HDP 13 procent, příští rok to bude procent 40.

Podpora reformní vládě a rýpnutí do Véček

Dle očekávání prezident podpořil současnou vládu premiéra Petra Nečase a připomenul i předvánoční politickou krizi způsobenou tzv. kauzou Drobil. Rovněž si, aniž by přímo jmenoval, rýpnul trošku do Věcí veřejných, když vyjádřil naději, že vláda nebude ohrožována  „jakkoli legitimními, přesto však příliš úzkými stranickými zájmy".

Prezident míní, že provede-li vláda reformy odvážně, rychle a racionálně a dokáže-li je občanům srozumitelně vysvětlit, česká veřejnost je pochopí a podpoří. Rozumné chování očekává Klaus i od opozice, protože nepopulární opatření a reformy by podle něj musela provést každá vláda, která by byla na jejím místě.

Dotace fotovoltaiky

Proti očekávání redakcí oslovených politologů zmínil prezident i ožehavé téma státem dotované solární energetiky, kvůli níž se zdraží elektřina a peníze miliónů lidí se budou přesouvat „do státem garantovaných zisků donedávna zcela neznámých a jenom za tímto účelem vytvořených firem". „Nešlo a nejde o žádné velké ideje, ani o záchranu údajně ohrožené planety, ale jen a jedině o byznys," zdůraznil Klaus.

Klaus také vyjádřil důvěru, že vláda bude řešit problemantiku korupce. Tradičně prezident apeloval na solidaritu uvnitř společnosti a mezigenerační solidaritu, která má být oboustranná.

Kritika lékařů a pravdolásky

Prezident také nevysloveně zkritizoval lékaře, kteří vyhrožují, že odejsou pracovat do ciziny, pokud se jim raketově nezvýší platy. „Byly doby, kdy snad mělo jistý smysl odcházet „za lepším" do ciziny, ale dnes tomu tak určitě není. Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání," podotknul Klaus, který se inspiroval básní Viktora Dyka Země mluví a jejím známým citátem: „Opuštíš-li mne, nezahynu, opustíš-li mne, zahyneš."

Nepřímo se prezident opět strefil do takzvané skupiny „pravdy a lásky" a různých ekologických skupin. „Nepodléhejme hlasům těch, kteří si libují v pesimismu, v neustálé kritice všeho a všech, v nepřejícnosti a závisti, hlasům těch, kteří si rozhodnou a rozhořčenou kritikou a tepáním nešvarů budují své ničím jiným neopodstatněné postavení nadřazenosti a výjimečnosti, hlasům těch, kteří mají zvláštní radost z neúspěchu a nezdaru," řekl prezident.

Nikdo nic neudělá za nás

Rok 2011 by podle něho mohl být rokem úspěšným, ale opět trdičně zdůraznil, že to záleží jen na nás a nikdo jiný to za nás neudělá. Proti očekávání politologů prezident nezmínil problémy evropské integrace a eurozóny. Je to možná i tím, jak Klaus nyní rád zdůrazňuje, že v současnosti o přijetí eura v Česku nikdo neuvažuje a není to věc aktuální.

Jen malá perlička na závěr. Redakce prošla  všechny Klausovy novoroční projevy a jistou zajímavostí je, že prezident v oslovení svých českých spoluobčanů střídá buď formulace „vážení spoluobčané", či „vážení a milí spoluobčané". Tentokrát použil tu druhou.

Dále čtěte:
Při Klausově projevu se k obrazovkám nahrnuly až tři miliony diváků

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…