Politologové: Klaus v projevu zmíní reformy, euro a vládní krizi

01.01.2011 11:11

Většina oslovených politologů se domnívá, že prezident republiky Václav Klaus bude ve svém projevu hovořit o krizi eura a evropské integrace, nutnosti ekonomických reforem, trojích volbách v roce minulém a nedávné vládní krizi.

Politologové: Klaus v projevu zmíní reformy, euro a vládní krizi

Prorektor vysoké školy Cevro institut Ladislav Mrklas odhadl, že prezident zmíní ve své řeči změny na české politické scéně v souvislosti s volbami, nástup nových stran a oslabení stran tradičních.

Prezident něčím překvapí

„Možná připomene loňskou tezi o vyprazdňování politiky a její potvrzení, respektive posuny. Zmíní patrně i těžkosti eura, potažmo evropské integrace. Také se asi dotkne reforem a faktu, že musejí začít hned od ledna. Rok 2011 navíc připomene 20 let od rozpadu Občanského fóra a nástupu standardních stran, v čemž měl Václav Klaus velkou roli. Prezident ale v každém projevu aspoň trochu překvapí novou notou, takže totéž očekávám i letos. Osobně bych očekával i malou filipiku proti všeobecné skepsi a nihilismu," dodal Mrklas.

Bohumil Doležal si netroufl příliš odhadovat, ale podle něho prezident se dotkne i nedávné vládní krize. „Tipnul bych si, že zmíní záchranu vlády a svou roli v tomto procesu," řekl ParlamentnímListům.cz Doležal.

Související:
Víme, jak vzniká novoroční projev prezidenta Klause. Pomáhá i syn
SLEDUJEME téma Novoroční projev

Možná i multikulturalismus

„Doufám, že se bude ve svém projevu zabývat problematikou eura a obecně Evropské unie. Určitě bude obhajovat nutnost vládních reforem a nějakým způsobem v reformních snahách podpoří Nečasovu vláda a zdůrazní, že při síle 118 poslanců je zde jedinečná šance je prosadit," sdělil redakci Zdeněk Zbořil.

Podobná témata předvídá i Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně. Klaus bude dle jeho odhadu zdůrazňovat nezbytnost reforem a silné stabilní vlády, která by je provedla. „Dále bude asi hovořit o evropské integraci a euru. Možná zmíní i debatu o multikulturalismu, což je nyní ožehavé téma, i když tím si nejsem úplně jistý," myslí si Mareš.

Véčka a poprava policejního ředitele

Prorektor Metropolitní univerzity v Praze Jan Bureš odhaduje, že Klausův projev nebude příliš obecný, ale spíše se bude zaobírat konkrétními politickými událostmi.

„Myslím si, že určitě zmíní dění okolo nedávné vládní krize a možná si i trošku rýpne do Věcí veřejných, protože jejich role během vládní krize mu určitě vadila, protože společně s premiérem Nečasem museli Véčkům ustoupit a de facto obětovat policejního ředitele Oldřicha Martinů. Na druhou stranu si asi nemůže dovolit provokovat příliš moc. Zmíní i troje volby, které se odehrály v roce 2010," řekl ParlamentnímListům.cz Bureš.

Tento rok bude novoroční projev Václava Klause technicky zajišťovat televize Nova. Projev budou přenášet od 13:00 kromě Novy i Česká televize a Prima. Redakce ParlamentníchListů.cz připravuje analýzu projevu a reakce lídrů politických stran.

K věci:
Týdeník si vystřelil z Klause. Svazácký žertík mládežníků, je v klidu Hájek
Naštvaní policisté a hasiči vyzývají: Vypněte Klause při projevu
Klaus na Nový rok podpoří Nečase a zavrhne světovládu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…