Fanoušci Moravcovi: Havel není prezident, neříkejte mu tak

02.01.2011 15:35

Diváci České televize kritizovali nedělní Otázky Václava Moravce. Na facebookovém profilu pořadu se například rozběhla diskuse, proč moderátor oslovuje bývalého prezidenta Václava Havla "pane prezidente".

Fanoušci Moravcovi: Havel není prezident, neříkejte mu tak

"Pane prezidente? Nechápu, proč ho tak oslovuje, když už dávno prezidentem není," rozčiloval se například uživatel Gauner Hb. Tým pořadu mu odpověděl, že titul prezident je jaksi doživotní, že se i bývalá hlava státu takto oslovuje.

"Prezidenta máme jen jednoho. Václav Havel je přeci exprezident, bývalého premiéra taky netitulujeme doživotně premiére," reagovala Šárka Juračková. "Pan Havel se přeci sám nazval OBČAN Havel, tak proč to měnit?"

Klause Moravec i ve funkci oslovoval "profesore"

Souhlasili s ní i další reagující. "Myslím, že pan Moravec by neměl nazývat Havla presidentem (tím myslím bez toho, aby dodal třeba: ex... nebo: bývalý....) Přitom, když se stal Klaus presidentem, tak ho skoro rok nazýval: profesor, nebo jen Klaus. Jistě, jako soukromá osoba si může říkat co chce, ale jako moderátor a veřejně ne," připomněl Václav Nový.

Tým OVM odvětil, že tak budou v pořadu nazývat i Václava Klause, až z úřadu odejde. Je to prý jakési privilegium novodobé historie.

Servilní moderátor a host bez oponenta

Divákům se rovněž nelíbil přístup, který moderátor zvolil při rozhovoru s Havlem. Prý byl až překvapivě servilní.

"Václav Moravec je z Havla úplně štajf, jediný kritický dotaz, samé pochlebování a podlejzání. Moravec vlastně ani nemůže v České televizi konat jinak," podotkl uživatel Václav Štěpař. "Taky opět Havel a opět bez oponenta. Jak jinak na České pseudotelevizi."

Že nebyl k Havlovi pozván žádný oponent, lidem rovněž vadilo. Někteří uživatelé nabízeli Václava Klause, se kterým by nejspíš došlo k názorovému střetu. Takhle šlo jen o nudné povídání nad kávou.

Hlásná trouba havlismu

Vicekancléř prezidenta Klause Petr Hájek pořad Václava Moravce s Václavem Havlem kvůli nemoci nesledoval. Jak ale již dříve pro ParlamentníListy.cz uvedl, Česká televize a zvláště OVM jsou hlásnou troubou takzvaného havlismu.

„Je to indoktrinace na indoktrinaci, mystifikace na mystifikaci, která se už stala fenomenální. Jenom když si vezmete ten nekonečný seriál z různých stran opracovávané busty Václava Havla ve všech možných revolucích, porevolucích... Teď běží zase První rok demokracie. Jen ty upoutávky, které vám vtloukají do Halvy, jsou přece tak neskutečné," řekl redakci před časem Hájek a k diskusnímu pořadu OVM prohlásil: "Vstupenkou do tohoto pořadu je být havlistou a nesnášet Václava Klause."

Více: Hájek: Havel je neomarxista a ČT prototypem svazáctví

Dále k pořadu OVM:

Havel na Klausův projev u Moravce nereagoval. Pořad byl předtočen

Do politiky bych se míchat neměl, říká Havel

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…