Kohout opouští NERV. Jako delfíni před katastrofou. Ostatní nic neví

02.01.2011 17:57

Ekonom Pavel Kohout odchází z vládního NERVu. Důvody svého odchodu ale nechce sdělit nejenom on sám, ale ani jeho kolegové. Pro drtivou většinu z nich je Kohoutovo rozhodnutí během 3 měsíců poradní orgán Nečasova kabinetu opustit a již nikdy pro vládu nepracovat zcela novou informací, která zjevně zapadla ve svátečním shonu.

Kohout opouští NERV. Jako delfíni před katastrofou. Ostatní nic neví

Jediným, kdo o Kohoutově odchodu ví, je Miroslav Zámečník. Blog, na kterém Kohout, zodpovědný v NERVu za boj proti korupci, svůj odchod oznamuje, ale četl pouhou půlhodinu předtím, než jej ParlamentníListy.cz kontaktovaly. S Kohoutem tak ještě o jeho rozhodnutí nemluvil.

Více: Kohout opouští NERV. Má na starosti protikorupční strategii

Kohout veřejné zakázky kritizoval už dříve

„Já si myslím, že on velice těžce nese tu situaci na Ministerstvu životního prostředí," naznačil pro ParlamentníListy.cz Zámečník důvod odchodu svého kolegy, který se přímo nabízí. Tedy, že Kohout opouští NERV kvůli postoji, který zaujal Nečasův kabinet ve chvíli, kdy se ukázalo, že prostředky ze SFŽP měly pomocí ovlivňování veřejných zakázek načerno financovat ODS. Právě systém zadávání veřejných zakázek kritizoval Kohout ve svém předposledním blogerském článku.

„Systém veřejných zakázek je postaven tak, že umožňuje obrovskou míru neefektivnosti. Začíná to už u pravomoci rozhodovat o jejich vzniku. Myslíte, že o miliardových zakázkách rozhodují experti? Kdepak. Členem týmu pro dopravní „superkoncepci" není ani jeden architekt specializovaný na urbanismus. Dále: Zadavatel má naprosto volné ruce, aby mohl specifikovat takzvaná kvalifikační kritéria pro soutěžící. Tak lze na základě naprosto nepodstatných podmínek předem vybrat vítěze. Veřejná soutěž tím připomíná spíš praní špinavých peněz. Korupci tohoto typu navíc nelze stíhat, neboť se vše odehrává, jak zákon káže," psal Kohout ještě před propuknutím aféry ministra Pavla Drobila (ODS).

Zámečník dodává, že Kohout práci na efektivním rozvoji boje proti korupci věnoval opravdu hodně úsilí. „Ale možná má také pocit, že během těch tří měsíců svůj úkol dokončí, NERV v žádném případě nebude fungovat věčně," nabízí další důvod Kohoutova vzkazu čtenářům blogu, který ale odmítá rozklíčovat i sám jeho autor, byť při prostudování jeho textů nejsou pochyby zrovna na místě.

Sledujeme Kauzu Drobil

Sedláček: Chtěli jsme se podívat na tendr Lesů ČR

Že se v NERVu na vládní úsilí při boji s korupcí nedívají zrovna s nadšením zvlášť poté, co premiér Nečas vyjádřil plnou podporu Drobilovi a Václav Klaus na Hradě údajně dštil síru na „darebáka" Libora Michálka, neskrývá ani další z Kohoutových kolegů, analytik ČSOB Tomáš Sedláček.

„Mluvili jsme spolu minulé pondělí, po telefonu jsme řešili to, že přístup vlády k boji s korupcí nás zrovna netěší. Shodli jsme se na tom, že boj vypadá trochu jinak, teče při něm krev a přijímají se těžká rozhodnutí. I já už měl v úmyslu působení v NERVu také zvážit. Ale o skutečném důvodu odchodu Pavla Kohouta také nic nevím," říká ParlamentnímListům.cz Sedláček s tím, že ještě před Vánoci s Kohoutem plánoval schůzku, na které si měli společně s Davidem Ondráčkou z Transparency International „posvítit" na otazníky doslova ověšený tendr Lesů ČR.

Vzkaz ze Stopařova průvodce

Ostatní členové NERVu o Kohoutově úmyslu opustit jejich řady nic neví, a o důvodech, které by k tomu Kohouta měly vést, nechtějí hovořit. Pavel Kohout oznámil svůj úmysl opustit NERV na svém blogu na stránkách Aktuálně.cz, kde k němu připojil i dvě novoroční PFky. Jedna z nich je určena „vládě a NERVu," obličej v plynové masce na ní žádá „čistší rok 2011."

Příspěvek je pak nazván „Sbohem a díky za oříšky," čímž Kohout parafrázuje legendu sci-fi, Douglase Adamse, v jehož kultovním díle „Stopařův průvodce po galaxii" opouštějí s těmito slovy planetu delfíni těsně před tím, než ji zničí vesmírná demoliční flotila kvůli stavbě intergalaktické dálnice. Právě chytří delfíni jsou přitom v Adamsově díle těmi, kdo se snaží lidstvo před blížícím se nebezpečím včas varovat. Minimálně pro znalce Adamsovy knihy je tak Kohoutův vzkaz naprosto jasný. 

K věci:

Poradní těleso jako NERV se dá zneužít, varuje odborník 

Nečas proti korupci: Vše o veřejných zakázkách musí být přístupné 

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…