Exodus lékařů? Hejtman zamkne kancl a půjde léčit sám

03.01.2011 18:33

Zpátky do své ortopedické ordinace v pelhřimovské nemocnici se možná vrátí současný hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD). Na krizi, která kraj čeká, odejde-li až 80 procent lékařů, totiž nemá jiný recept.

Exodus lékařů? Hejtman zamkne kancl a půjde léčit sám

„Jestli prvního března nebude mít v Pelhřimově kdo léčit, tak to tu zavřu a vracím se do nemocnice. Jsem v první řadě lékař," nabízí ParlamentnímListům.cz dílčí řešení Běhounek s tím, že jako hejtman víc pro chod krajských nemocnic udělat nemůže.

Běhounkovy výhledy do roku 2011 nejsou příliš veselé. Vrásky na čele mu přidává nejen chystaný exodus nespokojených lékařů, ale taky skutečnost, že letos na rozdíl od let minulých nebude už stát přispívat na evropské projekty sedmi a půl procenty.

„Tato povinnost přejde na kraje, což bude představovat skutečnou finanční zátěž, kterou bude muset Vysočina pokrýt z vlastních prostředků," uvedl pro ParlamentníListy.cz hejtman.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů


Nebudou doktoři, zato budou silnice

Přesto bude moci Kraj Vysočina i letos investovat, a to nemalé prostředky. Vysočina totiž získala rekordní dotace z operačního programu Přeshraniční spolupráce Rakousko - Česká republika. „Organizace z našeho kraje získají téměř šest milionů EUR na realizaci sedmi projektů v oblasti dopravy, trhu práce, energetiky a kultury," sdělil hejtman Běhounek.

Kraj by měl tyto peníze letos investovat do modernizace silniční sítě na jihu Vysočiny, do úspor energií na střední škole v Třebíči a do kulturních akcí v rámci spolupráce s Rakouskem. Díky projektu hospodářských komor a úřadů práce na Vysočině a v Dolním Rakousku se zlepšení situace dočkají i ti, kteří hledají práci na jih od České republiky. Pracovní trh se jim otevře v květnu 2011.

Více:

Zeman: Vysočina zůstane Vysočinou, řád je ale nutný 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Duxová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…