První Topolánkova vláda prodala právní stát Nomuře

04.01.2011 17:01

Ve zveřejněných smlouvách o vyrovnání s Nomurou se český stát přiznává ke vměšování do nezávislosti justice a do práce orgánů činných v trestním řízení. První Topolánkova vláda se zcela postavila na stranu Nomury, kritizuje ve svém blogu Jan Macháček.

První Topolánkova vláda prodala právní stát Nomuře

Ze zveřejněných smluv o vyrovnání s Nomurou je zcela zjevné, že první Topolánkova vláda plně převzala argumentaci Nomury a postavila se zcela a bezvýhradně na její stranu. „Český stát se bezelstně přiznává k neuvěřitelné míře aktivismu a vměšování se do nezávislosti justice a do práce orgánů činných v trestním řízení. Interpretace událostí kolem IPB, kterou podepsala česká vláda, se blíží goebbelsovské lži," uvádí ve svém blogu Jan Macháček, který se kauze dlouhodobě věnuje.

Žasne nad tím, že se vláda zavázala v trestních řízeních týkajících se Nomury zaslat orgánům činným v trestním řízení dopis, v němž se zbavuje nároků v transakcích a necítí se jimi poškozena. A ministr financí Vlastimil Tlustý je také poslal. „ČR podle Tlustého neuplatňuje práva poškozeného v trestních řízeních a nevznáší nároky na náhradu škody a netrvá na prověření žádných podání v trestním řízení," podivuje se Macháček.

Sliby dané Nomuře odporovaly právnímu řádu

Ve zveřejněném materiálu se ČR také zavázala, že nepodá orgánům činným v trestním řízení v kauzách souvisejících s Nomurou žádné další důkazní materiály ani žádnou analýzu. „Tento slib odporuje právnímu řádu. Každý občan, tedy i představitel vlády je povinen informovat orgány činné v trestním řízení o trestných činech, kterých je svědkem, a každý občan - pokud je předvolán - musí vypovídat jako svědek podle pravdy," připomíná Macháček.

V důvodové zprávě předložené ministerstvem financí do vlády je k tomu ještě uvedeno, že stát (míněno v letech 2002 až 2006) přímo zasahoval do trestních řízení a působil na tyto orgány, aby byla zahájena trestní stíhání. Proto je podle ministerstva financí velmi vhodné, aby ČR v rámci narovnání vyšla vstříc žádosti Nomury a vyřešila otázku trestních řízení, aby bylo trestní stíhání zaměstnanců Nomury zastaveno.

Výměna státní zástupkyně, která nechtěla trestní řízení zastavit

Nepravdivě je zde také uvedeno, že je v trestních stíháních ze setrvačnosti pokračováno, aniž by bylo prováděno nějaké dokazování. „Opak je pravdou, neboť trestní stíhání představitelů Nomury byla podložena důkazy, ale na základě tlaku na orgány činné v trestním řízení (zejména České pivo - výměna státní zástupkyně, která nechtěla věc zastavit, za jiného státního zástupce, odchod policistů od protikorupční služby) byl případ České pivo zastaven," zdůrazňuje Macháček.

Smlouva o narovnání upravuje historii pádu IPB nikoli podle faktů, ale podle přání Nomury a některých představitelů České republiky. Takže jde o výklad historie, nikoli o prokázaná historická fakta. „Ve výčtu neuvěřitelných věcí, které dokumenty obsahují, bychom mohli ještě dlouho pokračovat," konstatuje Macháček.

K věci:

Kauza IPB? Zkušenost za 160 miliard, která nesmí zapadnout 

Tlustý k IPB: Zbytečný povyk. Kalousek nemusel nic tajit 

Kalouskovo ministerstvo je rychlejší, než tuší, IPB je venku 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…