Kupčení s voličskými hlasy v Krupce projedná Ústavní soud

05.01.2011 9:32

Stížností na verdikt Krajského soudu v Ústí nad Labem v souvislosti s průběhem komunálními voleb v Krupce na Teplicku se bude zabývat Ústavní soud. Autorům stížnosti vadí, že soud nepovažuje kupčení s voličskými hlasy za nezákonné.

Kupčení s voličskými hlasy v Krupce projedná Ústavní soud

Není ale jisté, že soud vyhlásí svůj nález ještě dnes. Může jednání přerušit a rozhodnutí odročit na později.

ÚS rozhoduje kvůli stížnosti zvolených zastupitelů a neúspěšných kandidátů proti rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem, podle kterého se mají opakovat volby jen ve třech okrscích. Stížnost podala skupina zvolených zastupitelů a neúspěšných kandidátů z uskupení Zdravá Krupka, KSČM, Věcí veřejných, Dělnické strany sociální spravedlnosti a SPOZ.

Důvodem rozhodnutí soudu byla agitace v okolí volebních místností. Stěžovatelé ale poukazují také na údajné kupčení s hlasy, které krajský soud nepovažoval za důvod k zásahu.

Podle ústeckého Krajského soudu totiž poskytnutí finanční odměny za příslib odevzdání hlasu neodporuje volebnímu zákonu. Právě tato formulace vedla kandidáty a lídry politických stran a uskupení v Krupce k sepsání stížnosti k Ústavnímu soudu.

Možná bude muset krajský soud znovu rozhodovat

Nové hlasování ve třech okrscích je nařízeno na 8. ledna. Podle právníků vůbec nelze předjímat, zda a jak nález ovlivní již vypsané opakované volby. Záleží na tom, jaký nález soud vynese. Je také možné, že o dalším vývoji v Krupce bude muset znovu rozhodovat Krajský soud v Ústí nad Labem. Ústavní soud má pravomoc případně odložit vykonatelnost vyhlášených voleb.
    

Volby v Krupce vyhrálo Sdružení politické strany ČSNS a nezávislých kandidátů - Šance pro město. Získalo šest mandátů.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…