Exodus doktorů: Jednání mezi kraji a ministerstvem drhne, spílá hejtman

05.01.2011 10:54

Hejtman kraje Vysočina Jan Běhounek ve vysílání Radiožurnálu řekl, že se lékaři pozastavují nad tím, že ačkoliv se v souvislosti s možným odchodem lékařů z nemocnic neustále mluví o krizové situaci, jednání mezi ministerstvem a kraji, která by pomohla tuto situaci zvládnout, se ještě neuskutečnila.

Exodus doktorů: Jednání mezi kraji a ministerstvem drhne, spílá hejtman

Snad nejhorší je situace s lékaři, kteří chtějí odejít v rámci akce Děkujeme, odcházíme, v Kraji Vysočina. Tam se čeká největší odliv kvalifikovaných zdravotnických pracovníků, odejít má každý druhý specializovaný lékař.

„V současné době podalo výpověď 59 procent lékařů a situace je znepokojivá, protože prohlášení pana ministra o způsobech řešení krize situaci spíš zhoršuje a názory lékařů radikalizuje," konstatoval hejtman kraje Vysočina Jan Běhounek pro Radiožurnál.

Nad kterým prohlášením Hegera se ale zdravotníci pozastavují?  Podle ministra například nesou odpovědnost za situaci v krajských nemocnicích také kraje. Jako náhradu regulačních poplatků vynaložily téměř půl miliardy korun, přitom je mohly spíše dát do platů zdravotníků. Heger chce navíc dojednat s pojišťovnami, aby po odchodu lékařů platily méně těm nemocnicím, které omezí péči.

Heger slíbil jednání. Uskuteční se?

Hejtman Běhounek ovšem kritizuje i to, že zatím s krajem ministerstvo vůbec nekomunikuje. A přitom ministerstvo stále hovoří o nasazení krizového řízení, kdy by se měla péče přenést z malých nemocnic do větších, fakultních zařízení.

„Zatím k žádným jednáním, ač byla slíbena, nedošlo a jsou vydávána různě silná prohlášení, z různými adresáty, jako že se mají postarat kraje, takže se to z věcné roviny dostává spíše do roviny politické," prohlásil Běhounek.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

S Hegerem zástupci krajů jednali před Vánoci, na té schůzce ministr přislíbil údajně i jednání s odboráři. „Je sice příslib, že Heger bude s námi jednat na Asociaci krajů příští pátek. Předpokládám, že tento přístup bude naplněn," dodal Běhounek.

Podle lékařských odborů dalo výpověď celkem 3 837 lékařů. Někteří lékaři ale už výpovědi stahují, například v Praze. Ředitelé nemocnic také mluví o tom, že všechny doktory v březnu znovu nezaměstnají.

Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…