Odchody lékařů: Pojišťovny jako ručitel? Ano, říká právník

05.01.2011 11:09

Kraje a nemocnice se dál připravují na výpovědi lékařů. Kdo ale bude mít odpovědnost za to, až se péče o nemocné zadrhne? Podle právníka to jsou jednoznačně pojišťovny.

Odchody lékařů: Pojišťovny jako ručitel? Ano, říká právník

Radiožurnál ve svém vysílání k akci lékařů Děkujeme, odcházíme, poznamenává, že kvůli odchodu lékař řada nemocnic nebude schopna zajistit pacientům po nějaký čas potřebnou zdravotní péči. To ovšem může vyvolat řadu právních sporů kvůli poškození zdraví.

Podle právníka Ondřeje Dostála, který se na zdravotnické právo specializuje, je ale jednoznačnou povinností zdravotních pojišťoven zajistit svým pojištěncům dostupnost zdravotní péče.

„Pokud tak neučiní, lze proti nim vyvodit odpovědnost. Tyto spory u nás zatím nejsou běžné, v zahraničí - například v USA - se to ale stává, tam některé spory s pojišťovnami zaznamenány už byly," podotkl k tomu Dostál.

Teoreticky lze podle něj vést i spory proti státu. "Neboť listinné právo dává každému občanu možnost na ochranu zdraví a na dostupnost péče hrazeného z veřejného zdravotního pojištění - tomuto právu odpovídá povinnost státu, takže teoreticky lze vést i právní spor proti státu," zdůraznil Dostál.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Naopak pro odcházející lékaře podle Dostála žádný právní následek nevyplývá. „Oni se nezavazují celý život poskytovat péči občanům bezplatně jen proto, že tady studovali," dodal právník.

Podle lékařských odborů dalo výpověď celkem 3 837 lékařů. Někteří lékaři ale už výpovědi stahují, například v Praze. Ředitelé nemocnic také mluví o tom, že všechny doktory v březnu znovu nezaměstnají.

Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…